Calendar ortodox 2022, 13 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Artemon

Sfântul Mucenic Artemon este prăznuit la data de 13 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Artemon este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 13 aprilie. Zi de post.

calendar ortodox 2021 13 aprilie sfantul mucenic artemon preotul din laodiceea png
Sfântul Mucenic Artemon (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 13 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Artemon

Sfântul Mucenic Artemon și-a pus viața în slujba lui Dumnezeu. A fost 16 ani citeț, 28 de ani diacon și 33 de ani preot al bisericii lui Hristos. Împreună cu Sisinie, episcopul Laodichiei, au dărâmat templul zeiței Artemis iar când comitele Patrichie a pornit cu oaste ca să-i pedepsească l-au lovit frigurile și nu s-a însănătoșit până ce nu a renunțat să se răzbune pe Sisinie.

Apoi comitele a plecat spre Cezareea Palestinei și l-a prins pe Artemon pe care-l urmau doi cerbi și șase măgărie sălbatice. Pentru că nu a ascuns că este creștin ci a mărturisit cu îndrăzneală, a fost legat, iar el a trimis cerbii la episcop să-i dea de veste. Cerbul i-a povestit cu glas omenesc episcopului ce s-a întâmplat și acesta s-a rugat pentru el. Comitele Patrichie l-a dus la templul lui Esculap pentru a îl obliga să jertfească idolilor iar templul era plin de șerpi veninoși care șuierau de-ți îngheța sângele în vene care erau liniștiți doar de tămâia adusă ca jertfă. Mai marele preoților, la ordinul comitelui a deschis templul și a fugit iar Artemon și-a făcut semnul crucii și a pășit înăuntru fără frică, iar când a ieșit șerpii l-au urmat. Toți cei prezenți erau îngroziți iar Sfântul le-a zis să stea liniștiți pentru șerpii nu au nici o putere și a suflat asupra lor iar aceștia au murit. Văzând acest lucru Vitalis, marele preot, a crezut pe loc în Hristos și până la urmă a ajuns episcop, dar Patrichie s-a mâniat și l-a pus pe sfânt la torturi.

Cerbul care îi dusese vești episcopului Sisinie  s-a întors la locul unde Sfântul Mucenic Artemon suferea pentru credința sa i-a lins rănile și i-a dojenit cu glas omenesc pe toți cei prezenți. Patrichie a decis ca sfântul să fie aruncat într-un cazan cu smoală încinsă pe foc dar toți cei prezenți au văzut cum este luat pe sus de îngeri și aruncat în smoala încinsă și s-a topit de nici oasele nu i-au rămas. 

Sfântul Artemon a botezat pe mulți iar apoi a primit chemare de la Dumnezeu să meargă în Asia unde pe mulți a luminat. Până la urmă păgânii l-au prins în anul 303 și l-au decapitat iar el și-a primit coroana muceniciei. 

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Artemon, preotul din Laodiceea

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Artemon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

La 13 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Dimitrie Peloponisiu;
  •  Sfinții mucenici Maxim, Cvintilian și Dada;
  •  Sfântul mucenic Elefterie Persul; 
  • Sfântul mucenic Teodosie; 
  • Sfântul mucenic Zoil.

La 13 aprilie în calendarul ortodox 2022 se cinstește

  • Icoana Maicii Domnului “Eghiptissa” a Sfintei Maria Egipteanca; 
  • Icoana Maicii Domnului “Imnul Acatist” de la Mănăstirea Dionisiu;  
  • Icoana Maicii Domnului din Kiev-Bratsk; 
  • Icoana Maicii Domnului “Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră”.
Alina Sorescu (9) jpg
Angelina Jolie (2) jpg
gina pistol playboy 3 webp
Ana Maria Margean 2 jpg
FotoJet (2) jpg
anca dinicu (2) jpg
alec baldwin jpeg
lama margherita clejani fulgy jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (2) jpg
netflix tableta 412 jpg
foto 1   caine surfjpg jpg
6 front masini electrice poza mare jpg
dirty dancing jpg jpeg
Palarie 8 jpg