Calendar ortodox 2022, 3 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este prăznuit la data de 3 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 aprilie. Zi de post.

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 3 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul a fost crescut de bunica lui pentru că la opt zile după naștere mama lui a murit iar tatăl a intrat la călugărie. După ce a crescut și a învățat carte în intrat în biserică ca paracliser unde se ocupa de citirea cărților dumnezeiești.

Trecând pe la un sihastru pe nume Ștefan, acesta l-a sfătuit să intre călugăr la mănăstirea Midichiei unde cuviosul Nichifor l-a primit cu dragoste. Acolo el a crescut duhovnicește îndeletnicindu-se cu smerenia,  ascultarea și toate lucrurile cele bune. După numai șapte ani a fost silit să urmeze rânduiala preoțească fiind sfințit chiar patriarhul Tarasie al Constantinopolului. I-a urmat învățătorului său Nichifor la conducerea mănăstirii și păștea turma lui Hristos cu multă grijă și turma s-a înmulțit căci mulți îi urmau exemplul. Bunul Dumnezeu l-a dăruit cu darul vindecării și al izgonirii de diavoli. A dezlegat glasul unui prunc cu semnul crucii, a vindecat un îndrăcit cu ungându-l cu ulei, și multe boli trupești a vindecat ca prin minune doar prin darul lui Hristos.

Când a ajuns la o vârstă înaintată a izbucnit din nou lupta împotriva sfintelor icoane, măcar că sinodul al șaptele avusese loc iar erezia aceasta fusese condamnată. Leon Isaurul și fiul lui Constantin Copronim, se arătau a fi creștini pe dinafară dar pe dinăuntru era doar un ticălos hulitor pentru că pe însăși Maria, Preacurata Maică a lui Dumnezeu, cea mai cinstită decât toată creația a îndrăznit nemernicul a o lepăda. Atunci a fost închis și dumnezeiescul părinte Nichita a suferit într-o temniță foarte rea, a fost trimis în exil, a suferit hulă și ocară pentru că nu s-a lepădat de dreapta credință și de adevăr.

A murit departe de mănăstirea sa dar Sfântul Teofil al Efesului și Sfântul Iosif Tesaloniceanul au mers după sfintele lui moaște pe care le-au adus la mănăstirea lui din Midichia, și a fost întâmpinat la țărm de fericitul Pavel, episcopul Plusiadei, cu mulțime de călugări și de mireni. Au dus racla la mănăstire și toți cei care se atingeau de ea se tămăduiau iar cei stăpâniți de duhuri erau eliberați.

Troparul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul, Egumenul Mănăstirii Midichiei

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Nichita. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul, Egumenul Mănăstirii Midichiei

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Dobândind viața și cugetul cel ceresc, strălucești luminat ca soarele cu lumina faptelor, luminând pe cei ce sunt în întunericul vieții și către Dumnezeu aducând pe toți, Sfinte Preacuvioase Părinte Nichita, roagă-te neîncetat pentru noi toți.

La 3 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Iosif imnograful Sfântul Mucenic Elpidifor; 
  • Sfântul Mucenic Diu; 
  • Sfântul Mucenic Vitonie; 
  • Sfântul Mucenic Galic; 
  • Sfântul Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona; 
  • Sfântul Mucenic Pavel Rusul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
ana Blandiana 1990 jpg
index webp
1 minestrone jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net