Calendar ortodox 2022, 22 martie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Vasile preotul din Acira

Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Acira, este prăznuit la data de 22 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Acira, este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 22 martie. Zi de post.

Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Acira (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Acira (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 22 martie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Acira

Sfântul Mucenic Vasile era preotul în biserica din Acira, unde se străduia să-i învețe pe oameni adevărul creștinesc și să-i recâștige din ghearele diavolului și să-i îndepărteze de toate relele. El predica despre vremurile cumplite pe care le trăiau, despre căpeteniile iadului care sunt printre oameni și despre slugile lui Satana care sunt lupi răpitori îmbrăcați în piei de oi, dar care nu au nici pace nici odihnă în a vâna sufletele spre pierzanie. În vremea aceea biserica era tulburată de erezia ariană dar Vasile era statornic și tare în credință și nici o clipă nu se abătea de la a mărturisi dreapta credință. Când Iulian Apostatul a ajuns împărat a început a da legi pentru a sili popoarele închinarea la idoli, iar sfântul Vasile văzând cum se pierd sufletele se ruga lui Dumnezeu pentru cetatea sa, Acira, iar închinătorii la idoli l-au auzit și s-au năpustit asupra lui cu mânie și l-au dus înaintea guvernatorului ca să-l cerceteze. Saturnin l-a interogat și auzind mărturisirea de credință a sfântului Vasile s-a mâniat tare și a dat poruncă ca să fie torturat.

Când a văzut că Vasile îi mulțumește lui Dumnezeu pentru chinuri Saturnin i-a scris împăratului Iulian care a venit în persoană să-l convină să se închine la idoli. Pentru că erau mulți care aveau în Vasile un exemplu, împăratul s-a gândit că dacă-l va convinge să se închine la idoli te toți cei care-i urmează lui îi va convinge. A încercat și cu vorba bună, a încercat și cu tortura dar Vasile era ca o stâncă, neclintit în credința lui. O dată când împăratul era martor la chinurile la care era supus, Vasile a luat o bucată de carne care-i atârna din trup și i-a aruncat-o împăratului în obraz, iar acesta a plecat rușinat. Sfântul cu mult curaj a răbdat chinurile cumplite pentru Hristos până ce și-a dat sufletul în mâinile Dumnezeului celui Viu, iar curajul lui a fost exemplu pentru toți creștinii care-l urmau întărindu-i în credința cea adevărată. 

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Vasile, preotul din Ancira

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge, Sfințite Mucenice Vasile, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Vasile, preotul din Ancira

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Săvârșind petrecerea cea după Lege, ai păzit credința, Sfințite Mucenice Vasile. Pentru aceasta, te-ai învrednicit cununilor muceniciei și stâlp neclintit te-ai arătat Bisericii, mărturisind pe Fiul Cel fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Treimea Cea Nedespărțită, pe Care roag-O să ne mântuiască din nevoi, pe noi, cei ce te cinștim pe tine, ca să strigăm ție: bucură-te, Sfinte Vasile, de Dumnezeu înțelepțite!

La 22 martie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfintele mucenițe Calinica și Vasilisa; 
  • Sfintei Mucenite Drosida; 
  • Sfântul Cuvios Mucenic Eftimie.
image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net