Calendar ortodox 2022, martie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Ultima actualizare:

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2022 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna martie, conform Calendarului ortodox 2022, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie. La 1 martie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paștelui,

Bunavestire, 25 martie (Icoană de Mihai Coman)
Bunavestire, 25 martie (Icoană de Mihai Coman)

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2022, luna martie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2022, luna martie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Săptămâna albă. Data: 1 martie 

Duminica Înfricoșătoarei Judecăți din 28 februarie este ziua în care creștinii ortodocși din toată lumea lasă sec la carne. Urmează o săptămână de pregătire a celui mai greu post de peste an care începe la 8 martie, 7 martie, Duminica izgonirii din Rai a lui Adam și Eva, fiind Lăsata Secului la ouă, lapte, brânză și alte produse din lapte.

Începutul postului Paștelui:  8 martie

Duminică 7 martie este Duminica izgonirii lui Adam din Rai, și este ultima zi în care se poate consuma carne de către credincioșii ortodocși. Totuși cei ce nu pot ține post nu sunt de judecat. Sfântul apostol Pavel ne scrie a epistola către romani: “Unul crede că poate să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel ce nu mănâncă, iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă; fiindcă Dumnezeu l-a primit. Cine ești tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, fiindcă Domnul are putere ca să-l facă să stea”

De aceea în Postul Paștelui este bine să ne abținem în a ne judeca aproapele după neputințe noastre. 

Bunavestire. Data: 25 martie 

La plinirea vremi, când s-a apropiat momentul îzbăvirii omenirii care urma să se înfăptuiască prin întruparea fiului lui Dumnezeu, Fecioara Maria, a fost aleasă pentru împlinirea scripturilor întrucât era cea mai curată decât curăția însăși și mai fără de prihană decât oricine, rod al rugăciuni al postului și al pocăinței, fiica femeii sterpe a sfinților și dumnezeieștilor părinți Ioachim și Ana.

Precurata fecioară se afla în templu la 12 ani unde se îndeletnicea cu rugăciunea cu lucrul mâinilor și citirea dumnezeieștilor cărți, iar Dumnezeu a ales-o pe ea din toate neamurile pământului  pentru a fi Maică a Cuvântului  Său.

Astfel într-o seară pe când stătea și se ruga spre miezul nopții, o lumină puterinică a strălucit peste noapte și o voce i-a spus: “Tu vei naște pe fiul meu” iar Fecioara s-a umplut de bucurie și s-a închinat până la pământ aducând mulțumire lui Dumnezeu. Fecioara Maria a purtat în suflet taina, deși era doar o copilă de numai 12 ani, până la înălțare nu a spus nimănui. 

Mai apoi, la plinirea vremii, când a venit timpul întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, momentul de început al mântuirii noastre, Dumnezeu l-a trimis pe căpetenia cetelor îngerești, pe Arhanghelul Gavriil să dezvăluie taina cea din veac și să-i spună Fecioarei despre zămislirea minunată a Fiului lui Dumnezeu, în luna a șasea de când fusese zămislit Sfântul Ioan, Înaintemergătorul, cel binevestit lui Zaharia, pruncul nenăscut care va sălta în pântecele maicii sale la aflarea bucuriei întrupării. Maria s-a supus Domnului prin smerenia cea mai adâncă: “Iată roaba Domnului! Fie mie acum după cuvântul tău!” încă odată Dumnezeu arătând marea dragoste pentru oameni nu numai prin întruparea Fiului său din fecioară pentru a fi jertfit ci și prin faptul că Fecioara a ales să fie parte din planul lui Dumnezeu, prima oară alegând viața curată pe care a dus-o până atunci dar și prin alegerea de a fi nu numai Maica lui Dumnezeu ci și a întregii omeniri și de a fi martoră a Jertfei și a jertfirii fiului ei. 

Sărbătoare cu cruce neagră în luna martie, în Calendarul ortodox 2022

  • 9 martie, Sfinții 40 de mucenici din Sevastia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniel david ubb fb jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cafea turceasc ibric jpg
colier11 jpeg
boala x jpg
citit carte barbat istock jpg
zile libere de paste jpg
castig loto pitesti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net