Calendar ortodox 2022, 14 aprilie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Ierarh Pahomie de la Gledin

┬áSf├óntul Ierarh Pahomie de la Gledin este pr─âznuit la data de 14 aprilie ├«n Calendarul ortodox. Sf├óntul Ierarh Pahomie de la Gledin este ├«ntre sfin╚Ťii zile s─ârb─âtori╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 14 aprilie. Zi de post.

calendar ortodox 2021 14 aprilie sfantul ierarh pahomie gledin png
Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 14 aprilie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Ierarh Pahomie de la Gledin

Nu se ╚Ötie exact anul ├«n care Sf├óntul Ierarh Pahomie s-a n─âscut ├«n localitatea Gledin, Bistri╚Ťa-N─âs─âud, dar se ╚Ötie c─â la botez a fost numit Petru ╚Öi a primit educa╚Ťie aleas─â de la p─ârin╚Ťii s─âi preotul Eftimie ╚Öi preoteasa Ana.

Se ╚Ötie c─â de mic copil a fost mistuit de dorul de Hristos ╚Öi a l─âsat via╚Ťa lumeasc─â ╚Öi a intrat la m─ân─âstire. A ajuns preot ╚Öi ales mare eclesiarh iar ├«n anul 1702 a fost ales egumen al M─ân─âstirii Neam╚Ť. ├Än anul 1704 a fost ├«n pelerinaj la Lavra Pecerska unde l-a ├«nt├ólnit pe Sf├óntul Dimitrie Mitropolitul Rostovului, iar c├ónd s-a ├«ntors ├«n Moldova nu i-a mai trebuit egumenie retr─âg├óndu-se ├«n singur─âtate l├óng─â m─ân─âstire. A fost ales episcop al Romanului la la 18 decembrie 1706, iar 18 ianuarie 1707 f─âcut arhiereu.

A p─âstorit p├ón─â la 10 aprilie 1714 c├ónd s-a retras din scaun pentru ca trei ani mai t├órziu s─â plece la Kiev. A murit la Lavra Pecerska ├«n 1724 ╚Öi a fost canonizat ├«n noiembrie 2006 c├ónd Sf├óntul Sinod a hot─âr├ót 14 aprilie ca zi de s─ârb─âtorire. A dus o intens─â activitate duhovniceasc─â dar mai ales c─ârtur─âreasc─â av├ónd o bun─â influen╚Ť─â asupra vie╚Ťii monahale dar ╚Öi culturale a Moldovei iar moa╚Ötele sale sunt p─âstrate ├«n Paraclisul Sf├óntul ╚śtefan din Lavra Pecerska.

La 14 aprilie ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Martin Marturisitorul, pap─â al Romei; 
  • Sfin╚Ťii m─ârturisitori episcopi: Serghie, Pir ╚Öi Teodor
cub andreea esca (1) png
cub roxana nemes animat gif
archie battersbee jpg
artista lacul morii 3 PNG
nikita de romania jpg
4 britney spears 5 jpg jpeg
depresie coronavirus sinucidere jpeg
kylie jenner foto mare jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
zodiac 600x400 jpeg
calendar ortodox 2021 08 august sfantul ierarh emilian marturisitorul episcopul cizicului png
untold jpeg
depresie coronavirus sinucidere jpeg
artista lacul morii 3 PNG
metrou piata unirii 0 jpeg