Calendar ortodox 2022, 16 aprilie. Sfinții zilei. Sâmbăta lui Lazăr. Sfintele Mucenițe fecioare Agapi, Hionia și Irina

Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia si Irina sunt prăznuite la data de 16 aprilie în Calendarul ortodox. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina sunt între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 16 aprilie. Zi de post.

Învierea lui Lazăr (icoană murală din anul 1724)
Învierea lui Lazăr (icoană murală din anul 1724)

Calendar ortodox 2022, 16 aprilie. Sfinții zilei. Sâmbata lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr este sâmbăta de dinainte de Florii. Biserica ortodoxă sărbătorește în această zi ca pe o promisiune a vieții de apoi. Învierea lui Lazăr este un arhetip al învierii de la sfârșitul lumii. Dacă Iisus a putut învia un mort de patru zile care începuse să și miroasă este clar că poate învia și pe oamenii ai căror trupuri s-au descompus după ce sufletul le-a părăsit. Este sâmbăta de dinainte de Săptămâna Patimilor. Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor fac legătura dintre Postul Mare și Săptămâna Patimilor.

Troparul Intrării Domnului în Ierusalim

Glasul 1 

Învierea cea de obște mai înainte de Patima Ta încredințând-o, pe Lazăr din morți l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta și noi, ca pruncii, semnele biruinței purtând, Ție, Biruitorului morții, strigăm: Osana Celui dintru înălțime! Bine ești cuvântat, Cel ce vii întru numele Domnului."

Condacul Intrării Domnului în Ierusalim

Bucuria lui Hristos, adevărul, lumina, viața și învierea lumii celor de pe pământ S-a arătat cu a Sa bunătate și S-a făcut chip învierii, dând tuturor dumnezeiască iertare.

Calendar ortodox 2022, 16 aprilie. Sfinții zilei. Sfintele Mucenițe fecioare Agapi, Hionia și Irina

Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia (foto: doxologia.ro)
Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia (foto: doxologia.ro)

Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina au trăit în timpul prigoanelor lui Dioclețian. Acesta umpluse cu creștini temnițele și nu se mai sătura. Cu toate chinurile la care-i supunea și cu toate amenințările ei nu se lepădau de Hristos. Așa a aflat păgânul că mulți dintre ei au învățător pe Hrisogon și s-a gândit că dacă-l face pe el să renunțe și ucenicii lui vor renunța.

L-a adus pe Hrisogon la judecată și l-a cercetat dar nu a reușit să-l facă să renunțe la Hristos. L-a condamnat la moarte și l-a dus în loc pustiu afară din cetate, i-a tăiat capul  pe malul mări și l-a lăsat hrană fiarelor câmpului și păsărilor cerului. În apropiere trăia un preot pe numele lui Zoil dar și trei fecioare surori Agapi, Hionia și Irina. Zoil a primit descoperire cerească despre locul unde se află trupul Sfântului Hrisogon iar s-a dus acolo și a luat trupul și capul martirului și l-a pus într-o raclă de lemn pe care a ascuns-o într-o cămăruță.

După 30 de zile sfântul s-a arătat lui Zoil și i-a descoperit că el va muri și cele trei fecioare vor suferi chinuri în următoarele nouă zile și să meargă să o caute pe Anastasia ucenica lui și ea să le pregătească pe fecioare. și Sfânta Anastasia a avut vedenie și a venit să le caute pe fecioare la preotul Zoil. Preotul s-a mutat la domnul iar cele trei fecioare au fost prins și duse la împărat. Acesta le-a mutat de la Acvilinia în Macedonia și le-a dat pe mâinile guvernatorului Dulție.

Văzându-le în guvernator s-au aprins poftele diavolești și le-a ispitit și cu vorba dulce, cu promisiuni dar și cu amenințări. A încercat să intre peste ele cu forța dar diavolul i-a luat mințile și a ajuns de râsul cetății dar el avea ochii întunecați și nu înțelegea iar până la urmă ochii i s-au deschis și a înțeles că a fost de batjocura necuratului. 

Împăratul le-a dat atunci pe mâna comitelui Sisinie care le-a aruncat pe Agapia și Hionia în foc unde și-au dat sufletul în mâinile Domnului dar focul nu s-a atins de trupurile lor. Moaștele le-a luat Sfânta Anastasia și le-a uns cu uleiuri aromate și le-a înmormântat cu cinste.

Sinisie a vrut apoi să o trimită pe Irina la o casă de desfrânare dar doi îngeri au răpit-o și au dus-o pe culmea unui deal unde un zid nevăzut îi împiedica pe păgâni să o atingă. Au aruncat cu săgeți până au doborât-o și rănită fiind și-a dat sufleul în mâinile Domnului cu multă bucurie primind coroana muceniciei. După ce s-a înnoptat Sfânta Anastasia a luat cinstitul trup al Muceniței Irina de pe deal și l-a uns cu mir plăcut mirositor și l-a depus alături de surorile sale. 

Troparul Sfintelor Mucenițe fecioare Agapi, Irina și Hionia

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfintelor Mucenițe fecioare Agapi, Irina și Hionia

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Prin credință într-aripându-ți tare sufletul, Sfântă Muceniță Irina, arătat ai rușinat pe cel viclean și mulțime mare de oameni ai adus lui Hristos, fericită și purtând porfiră de sângiuri te veselești acum împreună cu îngerii.

La 16 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Felix episcopul, Ianuarie preotul, Furtunat și Septemiu; 
  • Sfinții mucenici Leonid, Harisa, Nichi, Galini, Calida, Nunehia, Vasilisa și Teodora;
  •  Sfânta muceniță Irina; 
  • Sfântul mucenic Mihail Vurliotul.

La 16 aprilie în calendarul ortodox 2022 se cinstesc

  • Icoana Maicii Domnului din Tambov;
  • Icoana Maicii Domnului “Ilyin-Cernigov”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net