Calendar ortodox 2022, 16 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Apostol și Evangelist Matei

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este prăznuit la data de 16 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 16 noiembrie. Zi de post.

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 16 noiembrie. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

Când Fiul lui Dumnezeu, singurul fără de păcat, s-a întrupat în om pentru a mântui omenirea, a trecut prin Capernaum a văzut un om care lucra la vamă și se chema Matei și i-a spus: vino după Mine! Matei a auzit chemare nu numai cu urechile dar și cu inima și l-a urmat pe Hristos.

Domnul nostru Iisus Hristos a intrat în casa lui Matei și acesta i-a făcut ospăț. A stat Domnul la masă împreună cu ucenicii săi și cu păcătoșii și vameșii iar fariseii se întrebau de ce face asta. Atunci Iisus Hristos a rostit parabola “Nu trebuie doctor celor sănătoși, ci bolnavilor, că n-am venit să chem la pocăință pe cei drepți, ci pe cei păcătoși”. De atunci Matei l-a urmat s-a făcut ucenic și a primit cinstea de a fi numit printre cei 12 apostoli. Matei era fiul lui Afeu și fratele lui Iacob, dar era cunoscut drept Levi al lui Afeu iar atunci când a scris Evanghelia nu s-a rușinat în a își mărturisi păcatele și a povestit tuturor viața sa de mai înainte fără să se ascundă.

Sfântul Apostol Matei și-a scris Evanghelia la numai opt ani de la înălțare în limba aramaică. Apoi a rescris-o în limba greacă, dialectul comun, pentru că mulți evrei din diaspora nu mai știau vechea limbă, iar scopul ei era să dovedească cititorilor că Iisus Hristos este Mesia cel prezis de profeți și că în persoana Sa s-au împlinit toate vechile prorociri.

A propovăduit în Partia, Midia în toată Etiopia și a ajuns chiar în ținuturile “cu oameni negri la chip și nărav de fiare ale pădurii care se hrăneau mâncând alți oameni”.

Troparul Sfântului Apostol și Evanghelist Matei

Apostole Sfinte și Evanghelist Matei, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol și Evanghelist Matei

Jugul vămii lepădând, la jugul dreptății te-ai lipit și te-ai arătat neguțător întru toate ales, bogăție adunând înțelepciunea cea din înălțime. Pentru aceasta ai propovăduit cuvântul adevărului și ai ridicat sufletele celor trândavi, arătând în scris ceasul judecății.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net