Calendar ortodox 2022, 16 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Eufimia

Sfânta Mare Muceniță Eufimia este prăznuită la data de 16 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Eufimia este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 16 septembrie. 

Sfânta Mare Muceniță Eufimia (foto: doxologia.ro)
Sfânta Mare Muceniță Eufimia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 16 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Eufimia

Sfânta Mare Muceniță Eufimia a trăit în Calcedon în vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Maximian Galeriu. Ea l-a mărturisit pe Hristos și în acele vremuri acest lucru era considerat păcat de moarte.

A fost arestată din ordinul lui Priscus proconsul și a supus-o la fel de chinuri însă Domnul o ajuta de fiecare dată arătând neputința diavolului și puterea harului în fața oricăror torturi inventate de răutatea oamenilor. A fost trasă pe roată, a fost arsă în foc și aruncată drept hrană fiarelor sălbatice înfometate înadins. În cele din urmă a fost mușcată de un urs și și-a dat sufletul în mâinile Domnului în anul 304. Astenie episcopul Amasiei ne dă mărturie despre chinurile la care a fost supusă mucenița și pe care el le-a văzut cu ochii lui.

La mormântul ei s-a întâmplat minunea lepădării zapisului ereticilor eutihieni  de la sinodul Calcedonian care se prăznuiește la 11 iulie. În vremurile de aur ale imperiului bizantin a avut patru biserici ridicate în cinstea ei în Constantinopol, iar moaștele sale au fost mutate în biserica Sfânta Sofia fiind de mare ajutor iconodulilor în lupta cu ereticii iconoclaști.

Când împăratul Constantin Copronim, a vrut să le arunce mare în anul 766, moaștele au fost salvate printr-o minune și astăzi se păstrează întregi în Fanar, în biserica patriarhiei Ecumenice. 

Troparul Sfintei Mari Mucenițe Eufimia

 Glasul al 3-lea

Foarte mult ai vestit pe cei dreptmăritori și ai rușinat pe cei rău credincioși, Sfântă Mare Muceniță Eufimia, Preafrumoasă fecioară a lui Hristos, întărind cele ce părinții bine au dogmatizat la al patrulea Sinod Ecumenic. Muceniță Preamărită, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Eufimia

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Întru chinuirea ta bine te-ai nevoit și după moarte pe noi ne sfințește cu izvoarele minunilor, prealăudată. Pentru aceasta, cinstim cu credință sfântă adormirea ta, stând înaintea cinstitelor tale moaște, ca să ne mântuim de neputințe sufletești și să luăm dar din minune.

La 16 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânt Muceniță Meletina; 
  • Sfânta Muceniță Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel; 
  • Sfinții Isachie, Iosif din Georgia și Ludmila;
  •  Sfântul Cuvios Dorotei din Egipt; 
  • Sfântul Procopie Cehul; 
  • Sfântul Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net