Calendar ortodox 2022, 18 martie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Chiril, episcopul Ierusalimului

Sfântul Ierarh Chiril este prăznuit la data de 18 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Chiril este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 18 martie. Zi de post.

Sfântul Ierarh Chiril, episcopul Ierusalimului (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Chiril, episcopul Ierusalimului (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 18 martie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Chiril, episcopul Ierusalimului

Sfântul Ierarh Chiril s-a născut din părinți dreptcredincioși și a crescut în învățăturile dreptei credințe. A îmbrăcat haina monahală în vremea marelui împărat Constantin și i-a urmat în tronul episcopal fericitului Maxim care a trecut din viața aceasta în cea fără de moarte în anul 350. El a apărat dreapta credință cu multă iscusință. Bun cunoscător al dogmelor apostolice și cu multă râvnă duhovnicească a dovedit erorile ereziilor lui Arie, Macedonie și Manent motiv pentru care și-a atras multă ură din partea ierarhilor eretici. Sfântului Chiril i s-a arătat pe cer o cruce luminoasă chiar deasupra Golgotei și el l-a înștiințat pe împăratul Constanțiu care înclina spre erezie abătându-se de la dreapta credință. El a dus o mare luptă cu Acachie, episcopul arian al Cezareei Palestinei pentru întâietatea tronului și datorită uneltirilor ereticilor a fost depus de trei ori din scaunul episcopal. Sfântul Grigorie de Nysa a vizitat Ierusalimul și i-a găsit pe creștini în dreapta credință mărturisind pentru sfântul Chiril. În vremea lui Chiril Ierusalimul se împuținase de creștini și puterea iudeilor se întărise din nou. Ei strângeau bani ca să ridice din nou templul lui Solomon dar Sfântul Chiril se ruga la Hristos să le curme lucrarea și să împiedice reclădirea templului. Într-o noapte s-a făcut cutremur mare în Ierusalim și tot ce ridicaseră s-a prăbușit, ba mai mult si mare parte din ce mai rămăsese din templul lui Irod. Iudeii s-au minunat mai ales că a doua zi toate uneltele le-au pierit arse de un foc venit din cer iar hainele lor au fost însemnate cu sfânta cruce, de nu au putut în nici un fel să o spele sau să o șteargă. Abia în timpul împăratului Teodosie cel mare s-a liniștit tulburarea și Chiril a putut păstori în pace turma lui Hristos. A făcut-o cu cinste încă timp de opt ani și a lăsat multe scrieri de folos creștinilor și Bisericii și apoi a adormit întru Domnul. 

Troparul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Tunet Dumnezeiesc, trâmbiță duhovnicească, săditorule al dreptei credințe și stârpitorule al eresurilor, plăcutule al Preasfintei Treimii, arhiereule mare, Sfinte Chiril, cu îngerii împreună stând înainte, neîncetat roagă-te pentru noi toți.

La 18 martie  în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Zece mii de mucenici; 
  • Sfinții Mucenici Trofim, Evcarpion și cei împreună cu dânșii; 
  • Maria, sora lui Lazar; 
  • Sfântul Nicolae Velimirovici.
image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net