Calendar ortodox 2022, 19 mai. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei

Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei este prăznuit la data de 19 mai în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 19 mai. 

Sfântul Mucenic Patrichie (foto: Doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Patrichie (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 19 mai. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei

Sfântul Mucenic Patrichie a avut scaunul în cetatea Prusei din regiunea Bitiniei. Acolo el deschidea ochii păgânilor și elinilor și îi întorcea de la închinarea la idoli la Hristos Dumnezeu. În vremea prigoanei dezlănțuite de Iulian Apostatul asupra dreptcredincioșilor  a fost prins Patrichie și alături de el încă trei preoți slujitori ai lui Hristos - Acachie, Menandru și Polien.

Iulie, guvernatorul Bitiniei, i-a supus la torturi și a încercat să-i convingă că lumina este întuneric și că idoli la care se închină el sunt mai puternici decât Hristos. L-a aruncat pe Patrichie în apa fierbinte din preajma unui vulcan iar stropii de apă care au sărit i-au ars precum scânteile focului pe cei de față doar sfântul stătea în apă de parcă ar fi făcut băi termale de plăcere, fără să fie vătămat, bucurându-se și aducând slavă lui Hristos Dumnezeu. Guvernatorul Iulie s-a mâniat foarte tare văzând cele ce se întâmplă a poruncit să fie scos de ostași din apă și ucis.

În timp de era dus la locul de execuție mucenicul mărturisitor al lui Hristos a ridicat mâinile spre cer și a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate zicând “Dumnezeule, împărate și Stăpâne al tuturor, Cel ce ții cu puterea Ta toată făptura cea văzută și nevăzută, ascultătorule al tuturor celor ce te cheamă pe Tine cu adevărat, Care și aceste ape calde, spre mântuirea drepților și spre pedeapsa păgânilor le-ai zidit, stai acum mie de față, celui care mor întru mărturisirea credinței Tale", iar apoi, a îngenunchiat și și-a pus capul spre tăiere.

Împreună cu el au fost uciși pentru credința lor și cei trei preoți Acachie, Menandru și Polien și împreună au luat cununa biruinței de la Iisus Hristos.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Patrichie și a celor dimpreună cu dânsul

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Patrichie și a celor dimpreună cu dânsul

 Glasul al 2-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca o sfințită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ție: prin tine toată lumea în pace adâncă se ține, și se acoperă de tot eresul nevătămată ca o nebiruită.

La 19 mai în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Cuviosul Memnon; 
  • Sfântul Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei; 
  • Sfântul Mucenic Arolot; 
  • Sfânta Chiriachi; 
  • Sfânta Muceniță Teotimi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net