Calendar ortodox 2022, 2 august. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan este prăznuită la data de 2 august în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan este între sărbătorile zile cinstite de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 2 august. Zi de post.

calendar ortodox 2021 02 august sfantul arhidiacon stefan sorin vintzeanu 0 jpeg
Sfântul Arhidiacon Ștefan (icoană de Sorin Vintzeanu)

Calendar ortodox 2022, 2 august. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost primul mucenic al bisericii creștine fiind ucis cu pietre pentru că a susținut în public și în cel mai solemn mod Dumnezeirea Mântuitorului. După ce a fost ucis cu pietre, trupul Sfântului Ștefan a fost lăsat pradă fiarelor nopții dar acestea nu s-au atins de el.

Învățatul Gamaliel din Ierusalim, prieten la Apostolilor, și mentorul Apostolului Pavel, a trimis bărbați de încredere care au recuperat sfântul trup, mai întâi l-au ascuns iar apoi l-au dus în satul său Cafargamala. Acolo a fost îngropat cu cinste și acolo a venit și Nicodim, evreu de vază, care a plâns pe mormânt până a murit, și tot acolo a fost îngropat.

Gamaliel și fiul lui Aviv au primit Sfântul Botez și când le-a venit vremea au fost depuși în același mormânt. După ce prigoana creștinilor a luat sfârșit și Imperiul a luat conducător pe Constantin cel Mare, preotul Luchian a avut o viziune în care Gamaliel i s-a arătat și i-a relevat locul unde se află mormântul. Cu binecuvântare de la patriarh a deschis mormântul iar moaștele sfântului arhidiacon Ștefan au fost mutate cu ceremonie în Sion și depuse în biserica ridicată de boierul Alexandru.

Când a murit boierul a fost depus într-o raclă asemănătoare cu a Sfântului și îngropat alături. Când soția lui, care era din Constantinopol a vrut să ducă trupul soțului la Constantinopol s-a produs o încurcătură și a luat trupul Sfântului Ștefan și pe drum s-au petrecut tot felul de minuni. Iar când a ajuns lângă Băile lui Constantin căruța s-a oprit și nu a mai înaintat deloc.

Acolo Împăratul a ridicat biserică închinată Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Tropar la Sărbătoarea aducerii moaștelor Sfântului întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan 

Glasul al 4-lea

Cu împărătească cunună a fost încununat creștetul tău, din chinurile cele pe care le-ai răbdat pentru Hristos Dumnezeu, întâi pătimitorule între mucenici. Că tu, mustrând nebunia iudeilor, ai văzut pe Mântuitorul tău de-a dreapta Tatălui. Pe Acela roagă-L pentru sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea aducerii moaștelor Sfântului întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan 

 Glasul al 6-lea

Întâi tu ai fost semănat pe pământ de Cerescul Lucrător de pământ, prealăudate. Cel dintâi tu pe pământ ți-ai vărsat pentru Hristos sângele, fericite. Cel dintâi tu cu cunună de biruință de Dânsul ai fost încununat în ceruri, începătorule al pătimitorilor, purtătorule de cunună, cel ce mai înainte decât mucenicii ai pătimit.

La 2 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici Maxim, Dada și Chintilian; 
  • Sfințirea Bisericii Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan; 
  • Sfântul Mucenic Foca; 
  • Binecredinciosul împărat Justinian cel Mare.
transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet (4) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
Simona Halep, Instagram jpg
FotoJet (7) jpg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
mae news.ro
Marius Cozmiuc Sergiu Bejan  canotaj dublu rame foto epa efe jpg
image
image
image
image
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (7) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg