Calendar ortodox 2022, 23 iulie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca este prăznuită la data de 23 iulie în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca este praznicul zilei pomenit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 23 iulie.

calendar ortodox 2021 23 iulie sfantului sfintit mucenic foca png
Sfântul Mucenic Foca (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 23 iulie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

Sfântul Mucenic Foca a trăit în Sinope în timpul împăratului Traian. Când împăratul și-a trimis ostașii să-l captureze el a înțeles că i-a sosit ceasul. Fără să le spună cine este i-a primit în casa lui, i-a ospătat din belșug promițându-le că îl va preda lor pe creștinul Foca. În timp ce soldații dormeau el a stat în grădină și s-a rugat la Dumnezeu împăcându-se cu toți și cu toate.

A udat florile, și-a săpat mormântul, a împărțit haine și mâncare. Dimineață le-a spus soldaților adevărul iar acestora nu le venea a crede. Pentru că porunca împăratului era mai puternică decât orice l-au luat l-au torturat și l-au chinuit apoi l-au spânzurat și l-au aruncat într-o groapă cu var nestins.

A murit în timp ce se ruga la Dumnezeu. Este cinstit în fiecare an la 22 septembrie, astăzi facem pomenire mutării moaștelor sfântului Foca din Sinope unde a fost episcop și a fost martirizat la Constantinopol, în anul 403.

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Foca, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

 Glasul al 6-lea 

Împlinind rânduiala cea pentru noi, și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărțit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră.

Ca un arhiereu ai adus jertfa, părinte și mai pe urmă jertfă vie te-ai adus pe tine însuți pentru Hristos Dumnezeu, mărturisind după lege, întărindu-te de la îngeri și moartea voind, fiind împreună cu cei ce-ți grăiesc ție: vino, Sfinte Mucenice Foca, cu noi și nimeni împotriva noastră.

La 23 iulie în calendarul ortodox 2022 mai este pomenită

  • Sfinții Mucenici Trofim și Teofil; 
  • Sfinții Mucenici Apolinarie și Vitalie, episcopii Ravenei; 
  • Sfântul Mucenic Apolonie, episcopul Romei; 
  • Sfinții Mucenici care au murit în Bulgaria, în timpul împăratului Nichifor; 
  • Sfânta Cuvioase Ana din Lefcadia.
transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet (4) jpg
Simona Halep, Instagram jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
accident motilor buun jpeg
celula canceroasa foto Shutterstock
image
image
image
image
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (7) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg