Calendar ortodox 2022, 13 iulie. Sfinții zilei. Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil este prăznuit la data de 13 iulie în calendarul ortodox. Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 13 iulie.

Sfântul Arhanghel Gavriil (foto: doxologia.ro)
Sfântul Arhanghel Gavriil (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 13 iulie. Sfinții zilei. Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil

Sfântul Arhanghel Gavriil se prăznuiește o dată cu toate puterile cerești de sfinții Arhangheli la 8 noiembrie, altădată a doua zi după Bunavestire adică la 26 martie, iar astăzi se prăznuiesc și se preamăresc minunile și arătările pe care l-a făcut la porunca lui Dumnezeu.

L-a povățuit și l-a îndrumat pe Moise în pustie, i-a tâlcuit profetului Daniil minunatele vedenii, s-a arătat sfinților părinți Ioachim și Ana vestindu-le nașterea Mariei ce aleasă în veci pentru a îl naște pe Mesia.

Dumnezeu l-a trimis pe Gavriil înaintea Mariei să-i dea Vestea cea Bună dar i s-a arătat și lui Iosif încredințându-l de fecioria Mariei. Sfântul Arhanghel Gavriil s-a arătat păstorilor  zicându-le: “Vă binevestesc o bucurie mare, căci astăzi s-a născut Mântuitorul lumii!”.

Tot Gavriil a stat alături de Iisus la rugăciunea din grădina Getsimani înainte de patimile pe care urma să le îndure și s-a arătat mironosițelor după minunata înviere când acesta au găsit mormântul gol.

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu l-a mai văzut pe Arhanghel  încă odată în Muntele Eleonului când se ruga și când căpetenia îngerească i-a adus veste adormirii și a mutării de cele pământești la cele cerești. 

Minunatele arătări ale Arhanghelului Gavril sunt menționate atât în Vechiul cât și în Noul Testament iar biserica știe despre neîncetata mijlocire a binefăcătorului neamului omenesc și de aceea se cuvine să-l lăudăm cu cântări și să-i alcătuim sobor. 

Tropar la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

 Glasul al 8-lea

Mai mare Voievodule al Oștilor Cerești, rugămu-te pe tine noi nevrednicii ca, prin rugăciunile tale, să ne acoperi pe noi cu acoperământul aripilor slavei tale celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și grăim: izbăvește-ne din nevoi, Sfinte Arhanghele Gavriil, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus.

Condac la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Tu fiind mai mare peste slujitorii cei fără de trup, ție unuia s-a încredințat înfricoșătoarea Taină cea rânduită mai înainte de veci, Arhanghele Gavriil, Preaslăvite. Adică nașterea cea de negrăit a Sfintei Fecioare, către care ai grăit: Bucură-te, Ceea ce ești Plină de dar. Pentru aceasta, după datorie, credincioșii cu veselie pururea te fericim.

Troparul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Mai-marilor Voievozi ai oștirilor cerești, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: Izbăviți-ne din nevoi, ca niște Mai-mari peste cetele Puterilor celor de sus.

La 13 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Alexander Schmorell; 
  • Sfântul Cuvios Ștefan Savaitul; 
  • Sfânta Muceniță Golinduh; 
  • Sfânta Cuvioasă Sara.
image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net