Calendar ortodox 2022, 3 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Iachint

Sfântul Mucenic Iachint este prăznuit la data de 3 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Iachint este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 iulie. 

calendar ortodox 2021 3 iulie sfantul mucenic iachint png
Sfântul Mucenic Iachint (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 3 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Iachint

Sfântul Mucenic Iachint era postelnic al în palatul imperial de la Roma în timpul împăratului Traian (98-117). Împăratul dăduse pentru prima oară ordinul ca toți supușii imperiului să aducă jertfă idolilor iar cei care refuză să fi forțați prin amenințări și tortură să aducă jertfă sau să moară. Pe când Iachint avea numai 20 de ani împăratul a poruncit celebrarea necuraților zei prilej pentru ca toți cetățenii să aducă jertfă idolilor. În timp ce toți slujitorii palatului îl însoțeai pe împărat la templu, Ianichint care avea o viață înțeleaptă de creștin adevărat ce îi slujea în taină lui Hristos, ocupându-se cu înfrânarea, curăția, blândețea și toate lucrurile cele bune, s-a retras într-o cămăruță tainică unde se închina adevăratului Dumnezeu.

Un oarecare Urvechie, care slujea tot ca postelnic, l-a văzut, l-a urmărit și a auzit rugăciunea lui iar apoi s-a dus întins la împărat și i-a povestit ceea ce aflase. Împăratul l-a chemat pe Iachint și i-a poruncit să mănânce din carnea adusă ca jertfă, dar acesta și-a făcut semnul crucii și l-a înfruntat pe împărat spunând că el nu va mânca niciodată din mâncarea spurcată. Cei aflați de față s-au mâniat de îndrăzneala Sfântului Iachint și au tăbărât pe el de l-au bătut până nu a mai putut mișca. Împăratul Traian a poruncit ca bătaia să înceteze iar lui Iachint să să i se bage scârbavnica mâncare cu forța pe gât. Pentru că nu au reușit săi deschidă gura a poruncit să fie aruncat în închisoare și să i se dea de mâncare numai mâncăruri din cele jertfite.

38 de zile a petrecut sfântul Ianichint în închisoare, hrănindu-se numai cu rugăciune, chiar dacă păzitorii lui îl îmbiau cu tot felul de mâncăruri din cele spurcate. În a 38-a zi gardienii, când veneau să-i aducă mâncarea jertfită idolilor au văzut încăperea luminată și doi îngeri care stăteau împreună cu Iachint, s-au speriat și au fugit la împărat să-i spună ce au văzut. Când au venit alți soldați nu au găsit nimic decât trupul sfântului fără suflare așa că l-au luat și l-au aruncat afară din cetate pentru a fi hrană animalelor și păsărilor.

Un preot, pe nume Timotei a luat sfintele moaște și le-a păstrat cu cinste până la moartea sa, iar apoi le-a încredințat unei creștine credincioase, văduvă, care la rândul ei le-a păstrat cu credință și cinste. 

Troparul Sfântului Mucenic Iachint

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Iachint, întru nevoința sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Iachint

Glasul al 4-lea

Împlinind rânduiala cea pentru noi, și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărțit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră.

Pom al vieții în mijlocul sufletului său, credința Ta Hristoase agonisind-o mucenicul Tău, mai cinstit decât Raiul Edenului s-a făcut; că, lemnul înșelăciunii șarpelui pierzându-l, cu îndrăzneala Duhului s-a încununat, cu slava Ta, Mult-Milostive.

La 3 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Anatolie, patriarhul Constantinopolului; 
  • Sfinții Mucenici Teodot și Teodota, Diomid, Evlampie, Meliton, Petru, Asclipiodot și Golinduh; 
  • Sfinții Mucenici Marcu și Mochian.
299011783 10228211450569350 3863063160789419997 n jpg
646x404 jpg
BeFunky collage (3) jpg
oana roman 2 webp
Anne Heche FOTO Getty Images
soferi opriti de politisti jpeg
1 gabi badalau si copiii jpg jpeg
jennifer lopez ben affleck jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
fbi donald trump 2 webp
calendar ortodox 2021 13 august sf tihon din zadonsk png
calendar ortodox 2021 12 august sfintii mucenici fotie si anichint png
FotoJet (1) jpg
wizz air avion jpeg
Razboi in Ucraina - pagubele provocate de bombardamentele din Kostiantynivka FOTO AFP