Calendar ortodox 2022, 25 iunie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Fevronia

Ultima actualizare:

Sfânta Mare Muceniță Fevronia este prăznuită la data de 25 iunie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Fevronia este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 25 iunie.

Sfânta Muceniță Fevronia (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Fevronia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 25 iunie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Fevronia

În timpul prigoanelor lui Dioclețian, a fost un judecător pe nume Selin a cărui soră îi încredințase pe fiul ei să-l crească înainte să moară. Când Lisimah a fost suficient de mare l-a luat să-i prindă și să-i pedepsească pe cei ce se închinau la Hristos. Soldații aflați sub comanda celor doi distrugeau biserică după biserică, torturau și ucideau creștini fără număr.  Dacă Selin era de o cruzime diavolească, Lisimah era cuprins de milă și a început să dea de veste lăcașurilor creștinești că se îndreaptă spre ei pentru ca aceștia să aibă timp să se ascundă.

Așa s-a întâmplat și când Selin și Lisimah prigoneau creștinii din Palmira. Au aflat că la marginea imperiului se află o mănăstire cu 50 de măicuțe printre care se afla și Sfânta muceniță Fevronia. Când au primit veste majoritatea măicuțelor au fugit și au rămas doar două mai bătrâne și Fevronia care nu numai că avea numai 20 de ani și era atât de frumoasă că zugravii nu o puteau zugrăvi, dar era și cuprinsă de râvnă și dragoste de Hristos. Ea trăia în acea mănăstire de la doi ani și de atunci nici un mirean nu-i văzuse fața. Când Selin și Lisimah au invadat mănăstirea au fost uimiți de frumusețea ei iar trupul lui Selin a fost cuprins de pofte. Au adus-o la judecată și când i-a cerut să-i spună cum o cheamă și a cui este ea a răspuns că se numește “creștină smerită” și este roaba lui Hristos. Selin ia spus că dacă se leapădă de Hristos și se însoțește cu el va scăpa de chinuri.

Ea l-a refuzat și l-a sfidat cu vorbe. Atunci netrebnicul a poruncit să i se rupă hainele și să rămână goală în fața tuturor ca să se rușineze. Dar ea l-a înfruntat din nou cu îndrăzneală spunându-i că rușinea e toată asupra lui și că ea goală merge la nevoință să-l biruiască pe Satana. Selin mânios a legat-o de de patru stâlpi și dedesubt a făcut focul în timp ce era bătută cu ciomege. Poporul aflat de față la tortură a început să cerșească îndurare pentru fecioara chinuită. Când au crezut că a murit au dezlegat-o și au scos-o din foc, iar cei de față o jeleau. Fevronia s-a ridicat și a început să-i liniștească și să-i mângâie pe cei care o plângeau aducând slavă lui Dumnezeu. Judecătorul văzând-o întreagă a poruncit să fie legată de lemn și torturată cu fierul înroșit, Lumea aflată de față la munci a început să plece îngrozită de priveliște, dar judecătorul nu se înmuia. I-au scos cu fierul 17 dinți și i-au tăiat sânii deși mulțimea cerea acum îndurare pentru fecioara care nu înceta să aducă slavă lui Hristos. Apoi au poruncit să-i taie mâinile și picioarele și pentru că Fevronia tot nu murea a poruncit în cele din urmă să i se taie și capul.

După această cumplită faptă judecătorii ar fi trebuit să meargă la masă dar Lisimah s-a închis la el în cameră refuzând să mai mănânce sau să bea iar Selin s-a tulburat și după ce a umblat fără noimă prin palat a ridicat privirea la cer și ceea ce a văzut l-a înspăimântat atât de tare că a rămas mut. Apoi răcnind și mugind ca o vită a început să se dea cu capul de o coloană de marmură și s-a izbit atât de tare încât și-a sfărâmat singur capul și a căzut mort. Când a aflat Lisimah de cele întâmplate a poruncit ca Selin să fie îngropat după tradiția păgână și a dat de veste tuturor că toți creștinii se pot aduna fără grijă la înmormântarea sfintei căci nu vor fi prigoniți. Apoi a strâns singur trupul dezmembrat al sfintei și l-a adunat în mantia sa ducându-l la mănăstire, și a dat ordin ca și pământul îmbibat de sângele sfintei să fie adunat și să nu fie lăsat să-l lingă animalele. Apoi Lisimah au renunțat la închinarea la idoli trecând la Hristos. 

Troparul Sfintei Mari Mucenițe Fevronia

 Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Fevronia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Fevronia

Ceea ce ești folositoare creștinilor, neînfruntată mijlocitoare către Făcătorul. Neschimbată, nu trece cu vederea glasurile cele de rugăciune ale păcătoșilor, ci apucă înainte, ca o bună, spre ajutorul nostru, care cu credință strigăm către tine: Grăbește spre rugăciune și sârguiește spre îmblânzire, apărând pururea, Năsătoare de Dumnezeu, pe cei ce te cinstesc pe tine.

Mirele meu Cel Preadulce, Hristoase, a strigat Mucenița Fevronia, nu-mi este mie cu anevoie a merge pe urma Ta; căci dulceața dragostei Tale a întraripat sufletul meu cu nădejdea și frumusețea milostivirii Tale, a îndulcit inima mea, ca să beau paharul pătimirii după Tine; ca să mă numesc și vrednică a dănțui în cămară împreună cu fecioarele cele înțelepte. Pentru aceasta, preacuvioasă răbdătoare de chinuri, cinstind nevoințele ostenelilor tale, te rugăm pe tine, roagă-te să nu ni se închidă și nouă ușile cămării.

La 24 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Niceta de Remesiana; 
  • Sfântul Atanasie din Paros

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net