Calendar ortodox 2021, 24 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Na╚Öterea Sf├óntului Ioan Botez─âtorul, S├ónzienele, Dr─âgaica

Na╚Öterea Sf├óntului Ioan Botez─âtorul este pr─âznuit─â la data de 24 iunie ├«n calendarul ortodox. Na╚Öterea Sf├óntului Ioan Botez─âtorul este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 24 iunie.

calendar ortodox 2021 24 iunie nasterea sf ioan botezatorul png
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2021, 24 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Na╚Öterea Sf├óntului Ioan Botez─âtorul

Minunea na╚Öterii lui Ioan Botez─âtorul este minunea mic─â ce va anun╚Ťa minunea cea mare. Dup─â ce Elisabeta, femeia stearp─â, prinde rod ├«n p├óntecele ei, este r├óndul Fecioarei care nu a cunoscut b─ârbat s─â prind─â rod ├«n p├óntecele ei, iar am├óndou─â maicile ne arat─â puterea voin╚Ťei lui Dumnezeu, c─âruia toate ├«i slujesc ╚Öi la care totul este posibil. Pruncul Ioan este primul care-l recunoa╚Öte pe M├óntuitor c─âci va s─âlta ├«n burta mamei sale atunci c├ónd vor primi vizita Fecioarei Maria.  

Mul╚Ťi s-au minunat de sarcina cea ├«nt├órziat─â a ÔÇťsterpeiÔÇŁ ╚Öi nu pu╚Ťini se ├«ntrebau dac─â nu cumva este acesta Mesia. C├ónd Irod a ucis pruncii ca s─â z─âd─ârniceasc─â profe╚Ťia ╚Öi-a adus aminte ╚Öi de ce s-a vorbit la na╚Öterea lui Ioan ╚Öi a trimis armata dup─â el s─â-l ucid─â. Elisabeta s-a ascuns ├«n munte ╚Öi a cerut ajutor de la Dumnezeu iar muntele a primit-o ├«n p├óntecele lui ╚Öi solda╚Ťii nu au g─âsit-o. Sf├óntul Zaharia, p─ârintele lui Ioan, era r├ónduit s─â slujeasc─â la Templu a╚Öa c─â se afla ├«n Ierusalim.

Irod a trimis de trei ori ostași și i-a cerut pe fiul lui, dar el mereu a răspuns că nu știe unde se află, iar Irod s-a mâniat și l-a ucis în Templu, înaintea altarului, iar sângele curs pe marmură s-a întărit ca piatra ca mărturie a ceea ce se întâmplase. La 40 de zile după moartea lui Zaharia, a murit și maica Înainte Mergătorului iar acesta a rămas în grija unui înger care l-a protejat și l-a hrănit până în ziua în care s-a arătat ca profet, păzit și apărat de mâna lui Dumnezeu și pregătit de puterea lui Ilie pentru a pregăti calea celui ce venea să mântuiască neamul omenesc.

Calendar ortodox 2021, 24 iunie. Sfin╚Ťii zilei. S├ónzienele, Dr─âgaica

S─ârb─âtoarea de S├ónziene este ocazie de bucurie pentru c─â este ziua ├«n care ├«ncepe vara. Noaptea de S├ónziene este socotit─â magic─â deoarece ├«n aceast─â noapte por╚Ťile cerului se deschid ╚Öi lumea de dincolo se ├«nt├ólne╚Öte cu lumea de aici. ├Än noaptea de s├ónziene se las─â descoperite comori de mult ascunse ╚Öi pierdute. Florile de s├ónziene se leag─â ├«n form─â de cruce ╚Öi se duc la biseric─â pentru a fi sfin╚Ťite ╚Öi p─âstrate pentru alungarea bolilor ╚Öi a tuturor relelor.

S├ónzienele sunt personaje mitice nocturne care c├ónt─â ╚Öi danseaz─â ├«n cete ╚Öi ajut─â la rodirea plantelor ╚Öi a pomilor. Dr─âgaica se na╚Öte la 9 martie ╚Öi cre╚Öte p├ón─â a 24 iunie. De Dr─âgaic─â, ├«n Moldova, se alege cea mai frumoas─â fat─â din regiune. ├Än lucrarea sa, Descrierea Moldovei, domniorul-c─ârturar Dimitrie Cantemir ne poveste╚Öte: ÔÇ×├«n acea vreme a anului c├ónd ├«ncep s─â se coac─â sem─ân─âturile, toate fetele de ╚Ť─ârani din satele ├«nvecinate se adun─â ╚Öi o aleg pe cea mai frumoas─â dintre ele, c─âreia ├«i dau numele de ┬źDr─âgaica┬╗. O petrec pe ogoare cu mare alai, o g─âtesc cu o cunun─â ├«mpletit─â din spice ╚Öi cu multe n─âframe colorate ╚Öi-i pun ├«n m├óini cheile de la jitni╚Ťe. Dr─âgaica, ├«mpodobit─â ├«n acest chip, se ├«ntoarce de la c├ómp spre cas─â, cu m├óinile ├«ntinse ╚Öi cu n─âframele flutur├ónd ├«n v├ónt, de parc─â ar zbura. ╚Öi cutreiera toate satele din care s-a adunat lume s-o petreac─âÔÇť.

Troparul la nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

 Glasul al 4-lea

Proorocule ╚Öi ├Änaintemerg─âtorule al venirii lui Hristos, dup─â vrednicie a te l─âuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; c─â nerodirea celei ce te-a n─âscut ╚Öi amu╚Ťirea p─ârintelui t─âu s-a dezlegat la m─ârita ╚Öi cinstita na╚Öterea ta, ╚Öi ├«ntruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propov─âduie╚Öte.

Condacul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Fecioara ast─âzi pre Cel mai presus de fiin╚Ť─â na╚Öte, iar p─âm├óntul pe╚Ötera Celui neapropiat aduce. ├Ängerii cu p─âstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua c─âl─âtoresc. C─â pentru noi s-a n─âscut prunc t├ón─âr, Dumnezeu cel mai ├«nainte de veci.

Ceea ce mai înainte era stearpă, astăzi pe Înaintemergătorul lui Hristos naște și el este plinirea a toată proorocia. Că pe Care proorocii mai înainte L-au propovăduit, pe Acesta în Iordan mâna punându-și, s-a arătat Cuvântului lui Dumnezeu, Prooroc Propovăduitor, împreună și Înaintemergător.

La 24 iunie ├«n calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Niceta de Remesiana;
  • Sf├óntul Atanasie din Paros.
piscina borcea pelinel jpg
292012189 604643087687535 7824427819398321270 n jpg
foto2 viviana si fetele jpg
ana crudu familie nunta jpg
rechin taur jpeg
FotoJet jpg
livia graur familie jpg
5 brooklyn beckham si nicola peltz 3 jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
probleme de sanatate batrani jpeg
calendar ortodox 2021 5 iulie sfantul cuvios atanasie athonitul png
rechin taur jpeg
rechini marea rosie2 png
image png
peter imre2  crop 1656742777 jpeg