Calendar ortodox 2021, 15 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Proroc Amos

Sf├óntul Proroc Amos este pr─âznuit la data de 15 iunie ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Proroc Amos este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 15 iunie.

calendar ortodox 2021 15 iunie sf proroc amos jpeg
Sfântul Proroc Amos (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2021, 15 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Proroc Amos

Sf├óntul Proroc Amos s-a n─âscut ├«n Tecoa l├óng─â Bethleem ╚Öi a tr─âit ├«n secolul al 8-lea ├«nainte de Hristos. P├ón─â a fost ales de c─âtre Dumnezeu pentru a gr─âi prin gura lui se ocupa cu cre╚Öterea porcilor pentru un bog─âta╚Ö. A profe╚Ťit ├«n vremea ├«mp─âratului Iudeii, Ozia ╚Öi ├«mp─âratului Ieroboam ├«n Samaria.

Amos l-a mustrat pe regele Ozia pentru ├«nchinarea la idoli ╚Öi pentru faptul c─â se ├«nconjurase de preo╚Ťi p─âg├óni. A convins poporul s─â se ├«ntoarc─â la Dumnezeul cel Viu ╚Öi s─â nu se mai ├«nchine la juninca de aur aflat─â ├«n cetatea Betel. Preotul p─âg├ón Amasie nu putea suporta profe╚Ťiile lui, mai ales c─â a prevestit moartea copiilor lui uci╚Öi de Sirieni┬á a╚Öa c─â l-a b─âtut crunt, iar fiul lui l-a lovit foarte tare ├«n t├ómpl─â. Amos a mai tr─âit doar p├ón─â a ajuns ├«n cetatea natal─â, Tecoa, unde ╚Öi-a dat sufletul dup─â c├óteva zile ├«n urma r─ânilor suferite. A fost ├«ngropat cu p─ârin╚Ťii lui iar tot ce a profe╚Ťit s-a ├«mplinit ├«ntocmai.

Unii ├«l confund─â cu tat─âl profetului Isaia, pe care-l chema tot Amos, dar acela era neam de regi din semin╚Ťia lui Iuda ╚Öi era n─âscut ├«n Ierusalim, nu a fost printre profe╚Ťi ╚Öi nici nu a primit moarte martiric─â.

Troparul Sfântului Proroc Amos

 Glasul al 2-lea

A prorocului Tău Amos pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Amos

 Glasul al 4-lea

Ar─âtatu-Te-ai ast─âzi lumii ╚Öi lumina Ta, Doamne, s-a ├«nsemnat peste noi, care cu cuno╚Ötin╚Ť─â Te l─âud─âm. Venit-ai ╚Öi Te-ai ar─âtat, Lumina cea neapropiat─â.

Cur─â╚Ťindu-╚Ťi prin Duhul inima cea str─âlucitoare de lumin─â, M─ârite Prorocule Amos, ai primit de sus harul prorociei ╚Öi la margini cu mare glas ai strigat: Acesta este Dumnezeul nostru ╚Öi nu se va ad─âuga altul c─âtre D├ónsul.

La 15 iunie ├«n calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Mucenic Dula; 
  • Sf├óntul Mucenic Narsi; 
  • Sf├óntul Fortunat; 
  • Sf├óntul Apostol Ahaic; 
  • Sf├óntul Apostol Stefan; 
  • Sf├óntul Mucenic Isihie; 
  • Cuviosul Ortisie; Sf├ónta Muceni╚Ť─â Gravs.
iulia vantur jpeg
4 irina rimes divort 34092 jpg jpeg
2 octavia geamanu antena 1 jpg jpeg
alex leonte cancan 3 jpg
front brad pitt gettyimages copy jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
Catalin Botezatu png
olivia newton john jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg
calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
lucian bode untold boc 640x400 jpg
iphone 14 png
grecia