Calendar ortodox 2022, 5 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Ultima actualizare:

Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului este prăznuit la data de 5 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Dorotei este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 5 iunie.

image

Calendar ortodox 2022, 5 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Sfântul Sfințit Mucenic Dorotei a fost Episcopul Tirului până în vremea lui Iulian Apostatul. A avut parte de educație aleasă încă din tinerețe și s-a pus în slujba bisericii și a cunoscut prigoanele împotriva creștinilor încă de pe vremea lui Dioclețian, dar a trăit și perioada de înflorire și recunoaștere din vremea Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama lui, Elena. 

Sfântul Doroftei lua calea pustiului ori de câte ori un împărat care dușmănea biserica lui Hristos se ridica împotriva creștinilor și dădea poruncă de prigoană. Cu toate astea el a fost prins de slugile lui Iulian în cetatea Diopolin unde l-au supus la bătăi crunte și chinuri felurite pentru a îl obliga să aducă jertfă urâților idoli.

El și-a dat sufletul în mâinile Domnului pentru că era foarte bătrân și slăbit și trecuseră de la nașterea sa pe lume 107 ani. El a fost un scriitor polific, în limbile greacă și latină, lăsând în urmă scrieri de folos Bisericii, fiind un bărbat desăvârșit în înțelepciunea duhovnicească și în filosofia cea dinafară. Cea mai cunoscută scriere a lui este “Syntagma greco-latina”.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu învățături ortodoxe, sfințite mucenice, propovăduind, dar dumnezeiesc sfânt pe tine însuți te-ai adus Făcătorului, întâi în pustnicie cu cuviință viețuind, a doua cu mucenicia tare pătimind; și după lege ai luat răsplătirea biruinței de la Hristos Dumnezeu.

 La 5 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu și Pamvon; 
  • Sfântul Mucenic Hristofor; 
  • Sfântul Mucenic Conon; 
  • Sfântul Mucenic Marcu din Hios.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net