Calendar ortodox 2022, 25 mai. Sărbătoarea zilei. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

A treia aflare a Capului Sf├óntului Ioan, ├Änaintemerg─âtorul ╚Öi Botez─âtorul Domnului este pr─âznuit la data de 25 mai ├«n calendarul ortodox. A treia aflare a Capului Sf├óntului Ioan este s─ârb─âtoare sfin╚Ťii zilei pomenit─â de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 25 mai.

calendar ortodox 2021 25 mai a treia aflare a capului sfantului ioan icoana de sorin vintzeanu jpeg
Capul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului (icoană de Sorin Vintzeanu)

Calendar ortodox 2022, 25 mai. Sfin╚Ťii zilei. A treia aflare a Capului Sf├óntului Ioan, ├Änaintemerg─âtorul ╚Öi Botez─âtorul Domnului

A treia aflare a Capului Sf├óntului Ioan, ├Änaintemerg─âtorul ╚Öi Botez─âtorul Domnului este s─ârb─âtorit─â la 25 mai. ├Än Sf├ónta Evanghelie st─â scris c─â Irod a poruncit t─âierea capului lui Ioan cu prilejul unui osp─â╚Ť prilejuit de ziua sa de na╚Ötere iar porunca a dat-o la cererea Salomeii ├«ndemnat─â de mama ei, Irodiada.

Dup─â cum se ╚Ötie Ioan ├«i mustra ├«n gura mare pentru via╚Ťa imoral─â a celor doi, deoarece Iodiada era so╚Ťia fratelui lui Irod. C├ónd Irod ├«i promite Salomeei c─â-i va ├«ndeplini orice dorin╚Ť─â dup─â ce aceasta dansase lasciv ╚Öi provocator la petrecere, Irodiada i-a spus fiicei sale s─â-i cear─â capul Profetului Ioan Botez─âtorul, pe o tipsie.

După decapitare Irod a dat ucenicilor lui Ioan numai trupul, capul a fost îngropat în curtea palatului. A fost dezgropat de sfânta Ioana, servitoare la palat, și îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului într-un vas de lut. Un om bogat și onorat în înalta societate a trecut la Hristos, s-a lepădat de tot și s-a făcut pusnic și a luat numele de Inochentie .

C├ónd c─âuta Inochentie s─â-╚Öi fac─â chilie, s─âp├ónd p─âm├óntul a g─âsit sf├óntul cap, l-a cinstit cu evlavie ╚Öi l-a ├«ngropat la loc. Capul a r─âmas acolo p├ón─â ├«n vremea ├Ämp─âra╚Ťilor Constantin ╚Öi Elena c├ónd s-a dorit ridicarea unei biserici ├«n acel loc. Atunci a avut loc a doua descoperire. ├Än timpul disputelor iconoclaste, c├ónd lupta se ducea ╚Öi ├«mpotriva sfintelor moa╚Öte, capul a fost ├«ngropat la Comane ├«n vas de argint.

Un preot l-a găsit și a dat de veste iar sfântul Ignatie l-a adus la Constantinopol în anul 860, în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de a treia aflare și cea din urmă aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.

Troparul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap

 Glasul al 4-lea

Ca pe o dumnezeiasc─â vistierie ascuns─â ├«n p─âm├ónt, Hristos a descoperit capul t─âu nou─â, Proorocule ╚Öi ├Änaintemerg─âtorule; deci to╚Ťi adun├óndu-ne ├«ntru aflarea lui, cu c├ónt─âri de Dumnezeu gr─âitoare pe M├óntuitorul l─âud─âm, Cel Ce ne m├óntuie╚Öte pe noi din stric─âciune cu rug─âciunile tale.

Condacul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap

 Glasul al 8-lea

├Ämplinind r├ónduiala cea pentru noi, ╚Öi pe cele de pe p─âm├ónt unindu-le cu cele cere╚Öti, Te-ai ├«n─âl╚Ťat ├«n m─ârire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai desp─âr╚Ťit, ci ai r─âmas nedep─ârtat, zic├ónd celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi ╚Öi nimeni ├«mpotriva voastr─â.

St├ólpul cel luminos ╚Öi dumnezeiesc, care s-a ar─âtat ├«n lume, sfe╚Önicul cel merg─âtor ├«naintea Soarelui, ar─ât├ónd ├«n toate marginile lumii luminatul ╚Öi cinstitul s─âu cap, sfin╚Ťe╚Öte pe cei ce cu credin╚Ť─â se ├«nchin─â lui, ╚Öi strig─â: ├«n╚Ťelepte Botez─âtorule al lui Hristos, miluie╚Öte-ne pe noi pe to╚Ťi.

 La 25 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Mucenic Celestin;
  •  Sf├óntul Cuvios Olvian.
anca pandrea 1 jpeg
image png
Andreea, Cristi Balan
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg
5 poza mare JPG
FotoJet jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg
FotoJet (1) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
printul harry profimedia 0685156749 jpg
Andreea, Cristi Balan
5 poza mare JPG
harriotte miss univers marea britanie instagram (3) png
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg
image png