Calendar ortodox 2022, 16 mai. Sfinții zilei. Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei sunt prăznuiți la data de 16 mai în calendarul ortodox. Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 16 mai.

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan (foto: Doxologia.ro)
Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 16 mai. Sfinții zilei. Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan și-au petrecut viața pe acest pământ în liniște cu rugăciune și nevoință la Sihăstria Putnei, în secolul al 18-lea.

Sfântul Sila s-a născut din părinți ortodocși, Ioan și Ioana în anul 1697, în ținutul Botoșani. A intrat ca frate la schitul Orășeni, iar când avea numai 17 ani a venit la Sihăstria Putnei unde a fost primit și călugărit de către starețul Teodosie. Urmașul lui Teodosie, Dosofei, l-a făcut mai întâi diacon și mai apoi preot fiind tuns în schima mare foarte curând. S-a îngrijit vreme de 30 de ani de tote cele necesare în obștea mănăstirii. După trecerea la Domnul a lui Dososfei, sfântul Iacob Pruteanul, Mitropolitul Moldovei l-a pus stareț al Putnei. Cuviosul Sila a ajuns povățuitor de suflete vestit duhovnic, prețuit de oamenii simpli dar și de domni ai Moldovei sau înalți dregători. Cuviosul Sila a avut viață grea după răpirea Bucovinei de către imperiul Habsburgic în anul 1774 și îngrădirile impuse de aceștia. La 23 aprilie 1783, după aproape 70 de ani de nevoință la Sihăstria Putnei cuviosul Sila și-a dat sufletul în mâinile Domnului pe care l-a slujit și l-a iubit toată viața. 

Sfântul Paisie s-a născut în 1701 și a intrat în viața monahală de tânăr. Ca răspuns la viața curată și exemplară pe care o ducea a fost hirotonit diacon, după aceea preot și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie. După un scurt popas la Mănăstirea Râșca s-a retras la Sihăstria Putnei unde a dus o viață de adâncă smerenie . A sprijinit susținut credința ortodoxă în vremea stăpânirii străine dovedind multă râvnă în anii de stăpânire austriacă. A trecut la Domnul, în pace, la data de 16 decembrie 1784.

Sfântul Natan s-a născut la 1717 la Pașcani și a intrat de tânăr la mănăstirea Putna unde a fost mai întâi diacon și apoi preot. S-a retras la Sihăstria Putnei unde a primit schima cea mare și numele de Natan. El a fost un duhovnic foarte iscusit și apreciat, i-a fost părinte duhovnicesc Sfântului Iacob Putneanul dar toți cei care-l cunoșteau îl cinsteau ca pe un adevărat părinte și păstrător al rânduielii ortodoxe. și-a închinat întreaga viață lui Dumnezeu, a trăit în neagoniseală și curăție și și-a purtat cu rugăciune și răbdare necontenita povară a bolilor. 

După trecerea la cele veșnice a celor trei Sihăstria Putnei s-a pustiit. După 200 de ani, la începutul Postului Mare din anul 1990 un monah de la Putna a văzut o lumină cerească deasupra fostului schit. Când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici s-au găsit locurile de odihnă a celor trei cuvioși Sila, Paisie și Natan iar oasele lor erau galbene ca ceara și răspândeau mireasmă bună. În anii ce au urmat, numeroase vindecări minunate a făcut Dumnezeu înaintea raclei cu sfintele lor moaște. Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la resfințirea vechii biserici de la Sihăstria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul Sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire astăzi, 16 mai.

Troparul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

 Glasul 1

Mărturisitori ai dreptei credințe și apărători ai neamului românesc v-ați arătat, Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan. Cu postul, cu privegherea și cu rugăciunea ostenindu-vă, cereștile daruri ați luat. Rugați-vă lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

 Condac, glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Pe cuvioșii părinți ai Bucovinei, Sfinții Sila, Paisie și Natan să-i lăudăm. Aceștia mult nevoitori fiind, înțelepți îndrumători s-au arătat. Pentru aceasta cu evlavie cântăm: Bucurați-vă, Cuvioșilor Părinți, rugători înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.

La 15 mai în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului; 
  • Sfântul Teodor cel Sfințit; 
  • Sfinții Mucenici Avda și Avdiis, episcopii; 
  • Sfinții Mucenici Isaachie, Simeon și Vahtisoiu; 
  • Sfântul Mucenic Papilin; 
  • Sfântului Mucenic Petru din Vlaherne; 
  • Sfântul Nicolae, patriarhul Constantinopolului; 
  • Sfânta Eufimia; Sfântul Mucenic Nicolae din Mezov.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net