Calendar ortodox 2022, 6 mai. Sfinții zilei. Sfântul și dreptul Iov

Sfântul și dreptul Iov este prăznuit la data de 6 mai în calendarul ortodox. Sfânta Sfântul și dreptul Iov este între sfinții zilei sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 6 mai.

calendar ortodox 2021 6 mai sfantul si dreptul iov de gabriel toma chituc jpeg
Sfântul Iov (icoană de Gabriel Toma Chituc)

Calendar ortodox 2022, 6 mai. Sfinții zilei. Sfântul și dreptul Iov

Sfântul și dreptul Iov a fost unul din bărbații cu frică de Dumnezeu, cinstit, corect și foarte bogat. Este o figură istorică ce a ținut fără abatere toate căile dreptății, model de răbdare și încredere în Dumnezeu. Iov era din neamul lui Avraam, unul din fii celui de-al cincilea fiu al lui Avraam, Isav.

El avea pe moșia pe pământul Hus, într-una din marginile Arabiei, era cel mai bogat om din ținuturile sale și cu mare credință în Dumnezeu. Averea sa care este pomenită la șapte mii de oi, trei mii de cămile, o mie de boi și cinci sute de măgărițe, ar putea fi considerată mare chiar și în ziua de astăzi. El era un om bun, ținea fapta rea departe de el, și Dumnezeu îi dăruise 10 copii, 7 băieți și trei fete, iar aceștia îi urmau tatălui lor făcând milostenie și ajutându-și mereu tatăl în fapta lui cea bună. Când Iov a împlinit 70 de ani, Dumnezeu a îngăduit Diavolului să testeze credința lui Iov susținând că este drept, credincios și bun pentru că nu-i lipsește nimic. Așa că Iov și-a pierdut într-o singură zi toată averea în dezastre și incendii, copii i-au murit iar el s-a umplut de bube din cap până în picioare.

Biblia consemnează o discuție între el și trei prieteni care vin să-l viziteze și care susțineau că necazurile prin care trece sunt o pedeapsă de la Dumnezeu pentru greșelile vieții lui, pe principiul cunoscut astăzi sub numele de “karma”: fapta bună aduce bunăstare, fapta rea aduce pedeapsa. Doar că Iov ne arată că acest principiu nu poate fi adevărat și că, fără să fi greșit cu ceva în mod special, își păstrează integritatea și nu îl învinovățește pe Dumnezeu pentru necazurile lui. Povestea lui Iov ne arată că după suferințe îndelungi îndurate cu răbdare ajunge să se bucure din nou de bunurile pe care temporar Satana le luase de la el și confirmă ideea că suferința unui credincios nu este niciodată lipsită de sens, și că răbdarea și demnitatea cu care îți accepți necazul sunt un exemplu pentru cei care te înconjoară, din care ei pot trage învățăminte de folos.

Povestea lui Iov ne dezvăluie nouă tuturor, și este mai actuală ca niciodată, că în iconomia mântuirii iubirea cântărește mai mult decât corectitudinea. 

Troparul Sfântului și Dreptului Iov

 Glasul 1

Bogăția virtuților lui Iov văzând-o vrăjmașul drepților, a uneltit a o fura, și rupând turnul trupului, vistieria duhului nu o a furat; căci a aflat întrarmat sufletul celui fără prihană, iar pe mine și golindu-mă m-a robit. Deci mai înainte de sfârșit întâmpinându-mă, izbăvește-mă de cel viclean, Mântuitorule, și mă mântuiește.

Condacul Sfântului și Dreptului Iov

 Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca un adevărat și drept, de Dumnezeu cinstitor și fără prihană, și sfințit arătându-te preamărite, sluga lui Dumnezeu cea adevărată, ai luminat lumea cu răbdarea ta, prearăbdătorule și preaviteazule; pentru aceasta toți, de Dumnezeu înțelepțite Iov, lăudăm pomenirea ta.

La 6 mai în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Cuvioși Mamant, Pahomie și Ilarion; 
  • Sfântul Mucenic Dimitrion; 
  • Sfinții Mucenici Danax, Mesir și Terinos; 
  • Sfântul Mucenic Donat; 
  • Sfântul Mucenic Varvar.
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
foto 1   Cristina Spatar JPG
carmen tanase jpeg
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
trans bhutan cnn
giani vladimir 25713800 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
pui de urs
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG