Calendar ortodox 2022, 14 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Proroc Elisei

Sf├óntul Proroc Elisei este pr─âznuit la data de 14 iunie ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Proroc Elisei este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 14 iunie.

calendar ortodox 2021 14 iunie sf proroc elisei png
Sfântul Proroc Elisei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 14 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Proroc Elisei

Sf├óntul Proroc Elisei era fiul lui Safat din semin╚Ťia lui Ruvim ╚Öi era n─âscut ├«n cetatea Avelmeula.┬á ├Än ceasul na╚Öteri lui o vi╚Ťic─â de aur, la care aduceau jertfe ni╚Öte israelieni care se ├«ntorseser─â de la Dumnezeu ÔÇô a mugit at├ót de tare de s-a auzit ├«n Ierusalim. El ╚Öi-a dus via╚Ťa ├«n cur─â╚Ťie ╚Öi era pl─âcut lui Dumnezeu. ├Äntr-o zi c├ónd ara p─âm├óntul a primit porunc─â s─â-i urmeze lui Ilie, iar Sf├óntul Proroc Ilie care se afla ├«n muntele Horeb vorbind cu Dumnezeu┬á a primit porunc─â s─â-l ung─â pe Elisei urma╚Ö al s─âu. Elisei a jertfit cei doi boi cu care ara iar din plugul de lemn a f─âcut foc ╚Öi i-a osp─âtat pe prieteni ╚Öi familia sa iar apoi a plecat ├«n c─âutarea lui Ilie. Elisei a fost martor c├ónd Sf├óntul Ilie a fost luat pe sus de carul de foc, a primit din ceruri cojocul lui Ilie ╚Öi a desp─âr╚Ťit cu el apa Iordanului. Multe minuni a f─âcut profetul Elisei, a cur─â╚Ťat de am─âreal─â apele din Ierihon care nu mai puteau fi b─âute, a umplut cu ap─â tran╚Öeele de ap─ârare ale Moabi╚Ťilor, a ├«nmul╚Ťit untdelemnul din vasele v─âduvei cele s─ârace p├ón─â nu a mai avut nici un vas gol. O femeie din Soman a primit r─âsplat─â pentru faptul c─â-l g─âzduia pe Elisei prunc ├«n p├óntecele s─âu, dar pruncul a murit ├«nainte s─â ├«mplineasc─â un an dar femeia a luat curaj ╚Öi a mers ea la Elisei ╚Öi i-a spus ce s-a ├«nt├ómplat. Elisei a ├«ntors din moarte copilul spre slava lui Dumnezeu, a hr─ânit 120 de oameni cu 12 p├óini mici dar mai ales a ajutat ├«n multe r─âzboaie poporul lui Israel ╚Öi a vindecat mul╚Ťi lepro╚Öi. Multe din profe╚Ťiile lui s-au ├«mplinit dup─â ce a murit ├«n jurul anului 839 ├«nainte de Hristos.┬á

Troparul Sfântului Proroc Elisei

 Glasul al 4-lea

Cel care┬áa fost ├«nger ├«n trup, temeiul prorocilor, al doilea ├Änaintemerg─âtor al venirii lui Hristos, Ilie m─âritul, care a trimis de sus lui Elisei dar, bolile gone╚Öte ╚Öi pe cei lepro╚Öi cur─â╚Ťe╚Öte. Pentru aceasta ╚Öi celor care-l cinstesc pe el┬ále izvor─â╚Öte t─âm─âduiri.

Condacul Sfântului Proroc Elisei

 Glasul al 3-lea

Ap─âr─âtoare Doamn─â, pentru biruin╚Ťa, mul╚Ťumiri, izb─âvindu-ne din nevoi, aducem ╚Ťie, N─âsc─âtoare de Dumnezeu, noi, robii t─âi. Ci, ca ceea ce ai st─âp├ónire nebiruit─â, sloboze╚Öte-ne din toate nevoile, ca s─â strig─âm ╚Ťie: Bucur─â-te, Mireas─â, pururea Fecioar─â!

├Ändoit har lu├ónd de la Duhul, proroc minunat te-ai ar─âtat tuturor marginilor, pe cei care┬áte laud─â pe tine izb─âvindu-i din primejdii ╚Öi d─âruind harul minunilor tale celor care┬áalearg─â la tine cu credin╚Ť─â ╚Öi strig─â: Bucur─â-te, prorocule minunate.

La 14 iunie ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Metodie, patriarhul Constantinopolului; 
  • Sf├ónta Cuvioas─â Iulita; 
  • Sf├óntul Cuvios Nifon; 
  • Sf├óntul Sfin╚Ťit Mucenic Chiril, episcopul Gortinei (Cipru); 
  • Fericitul Augustin; Fericitul Ieronim.
iulia vantur jpeg
4 irina rimes divort 34092 jpg jpeg
alex leonte cancan 3 jpg
front brad pitt gettyimages copy jpeg
2 octavia geamanu antena 1 jpg jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
Catalin Botezatu png
anca serea fiica jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg
calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
lucian bode untold boc 640x400 jpg
iphone 14 png
grecia