Calendar ortodox 2022, 14 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Elisei

Sfântul Proroc Elisei este prăznuit la data de 14 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Elisei este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 14 iunie.

Sfântul Proroc Elisei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Proroc Elisei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 14 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Elisei

Sfântul Proroc Elisei era fiul lui Safat din seminția lui Ruvim și era născut în cetatea Avelmeula.  În ceasul nașteri lui o vițică de aur, la care aduceau jertfe niște israelieni care se întorseseră de la Dumnezeu – a mugit atât de tare de s-a auzit în Ierusalim. El și-a dus viața în curăție și era plăcut lui Dumnezeu. Într-o zi când ara pământul a primit poruncă să-i urmeze lui Ilie, iar Sfântul Proroc Ilie care se afla în muntele Horeb vorbind cu Dumnezeu  a primit poruncă să-l ungă pe Elisei urmaș al său. Elisei a jertfit cei doi boi cu care ara iar din plugul de lemn a făcut foc și i-a ospătat pe prieteni și familia sa iar apoi a plecat în căutarea lui Ilie. Elisei a fost martor când Sfântul Ilie a fost luat pe sus de carul de foc, a primit din ceruri cojocul lui Ilie și a despărțit cu el apa Iordanului. Multe minuni a făcut profetul Elisei, a curățat de amăreală apele din Ierihon care nu mai puteau fi băute, a umplut cu apă tranșeele de apărare ale Moabiților, a înmulțit untdelemnul din vasele văduvei cele sărace până nu a mai avut nici un vas gol. O femeie din Soman a primit răsplată pentru faptul că-l găzduia pe Elisei prunc în pântecele său, dar pruncul a murit înainte să împlinească un an dar femeia a luat curaj și a mers ea la Elisei și i-a spus ce s-a întâmplat. Elisei a întors din moarte copilul spre slava lui Dumnezeu, a hrănit 120 de oameni cu 12 pâini mici dar mai ales a ajutat în multe războaie poporul lui Israel și a vindecat mulți leproși. Multe din profețiile lui s-au împlinit după ce a murit în jurul anului 839 înainte de Hristos. 

Troparul Sfântului Proroc Elisei

 Glasul al 4-lea

Cel care a fost înger în trup, temeiul prorocilor, al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos, Ilie măritul, care a trimis de sus lui Elisei dar, bolile gonește și pe cei leproși curățește. Pentru aceasta și celor care-l cinstesc pe el le izvorăște tămăduiri.

Condacul Sfântului Proroc Elisei

 Glasul al 3-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Îndoit har luând de la Duhul, proroc minunat te-ai arătat tuturor marginilor, pe cei care te laudă pe tine izbăvindu-i din primejdii și dăruind harul minunilor tale celor care aleargă la tine cu credință și strigă: Bucură-te, prorocule minunate.

La 14 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Metodie, patriarhul Constantinopolului; 
  • Sfânta Cuvioasă Iulita; 
  • Sfântul Cuvios Nifon; 
  • Sfântul Sfințit Mucenic Chiril, episcopul Gortinei (Cipru); 
  • Fericitul Augustin; Fericitul Ieronim.
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net