Calendar ortodox 2022, 20 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta și marea zi de miercuri

Sfânta și marea zi de miercuri este prăznuită în anul 2022 la data de 20 aprilie în Calendarul ortodox. Sfânta și marea zi de miercuri zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 20 aprilie. Denie.

Calendar ortodox 2022, 20 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta și marea zi de miercuri

Femeia păcătoasă (foto: doxologia.ro)
Femeia păcătoasă (foto: doxologia.ro)

Sfânta și marea miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Hristos. Este ziua în care Iisus a fost capturat în grădina Getsimani iar Iuda, unul din cei doisprezece ucenici cei mai apropiați, îl va săruta pentru ca cei cărora îl vânduse să știe pe cine să aresteze. 

În sfânta și marea miercuri se face și pomenirea femeii păcătoase care a crezut că Iisus este Hristosul și cu inima plină de pocăință i-a uns părul și capul cu mir în valoare de 300 de dinari. Ea a văzut în Iisus dragostea și prietenia sa pentru toți oamenii, a văzut cum a intrat în casa leprosului și l-a vindecat și a înțeles că El poate vindeca și boala ei așa cum a vindecat-o și pe a aceluia. Când a turnat pe capul lui mirul de mare preț ucenicii s-au smintit și s-au supărat, mai ales Iuda, dar Iisus i-a luat apărarea făcând pomenind despre iminenta lui îngropare spre a îl întoarce pe Iuda de la gândul vânzării care deja încolțise în el iar de la ucenici să îndepărteze rătăcirea. Fapta ei este pomenită în veac, pretutindeni, în toată lumea. 

Uleiul parfumat se folosea spre sfințire, preoții se sfințeau cu mir, iar Iacov cu mir a uns stâlpul  înălțat lui Dumnezeu

Sunt trei femei care au folosit mir pentru a îl sfinți pe Fiul Omului. La Sfântul evanghelist Ioan nu este vorba de o femeie păcătoasă, ci de Maria, sora lui Lazăr, cel înviat din morți. Ea unge picioarele lui Hristos ca răsplată pentru că l-a înviat pe fratele ei și nu primește nimic la schimb. Doar Iuda, din pricina iubirii lui de bani se supără în acel moment. Sfinții Evangheliști Marcu și Matei pomenesc despre ungerea cu mir a lui Hristos, în săptămâna patimilor, când Iisus intrase în casa lui Simon leprosul și aceasta este femeia păcătoasă care i-a supărat pe ucenici pentru că ei se gândeau la ceea ce îi învățase despre milostenie. Această femeie păcătoasă a primit răsplata de i se duce în toată lumea vestea despre fapta ei cea bună. 

Sfântul apostol Luca o pomenește pe a treia femeie păcătoasă, care a sfințit pe Hristos cu ulei parfumat, dar în casa fariseului Simon. 

Sfântul Iona Gură de Aur ne învață că sunt două femeile care au turnat ulei pe Hristos, femeia păcătoasă și sora lui Lazăr, femeia virtuoasă.

Rugăciunea zilei de miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul! Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilită a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța și cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, și ajută-mi, ca în toate să fac voia Ta și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-ți spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele. Amin.

Calendar ortodox 2022, 20 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului

fântul Teotim Episcopul Tomisului (foto: doxologia.ro)
fântul Teotim Episcopul Tomisului (foto: doxologia.ro)

Sfântul Teotim, era de sorginte daco-romană, născut pe meleagurile Dobrogei de astăzi. A fost părintele duhovnicesc și învățător sfinților Ioan Cassian și Gherman ai a păstorit biserica Tomisului în a doua jumătate a secolului al IV-lea. Despre l știm din scrierile fericitului Ieronim care îl pune în rândul bărbaților iluștri ai vremii, numindu-l preot cu mult har, cu dragoste de Dumnezeu, teolog strălucit și scriitor neobosit. Gânduri ale sfântului Teotim au fost păstrate în florilegiul “Paralele sfinte” ale sfântului Ioan Damaschin iar istoricul Sozomen îl pomenește pentru traiul modest și harul vindecător. Un alt istoric paleocreștin, care poartă numele filosofului grec Socrate, ne dezvăluie că Sfântul Teotim era cunoscut de toată lumea, de la împărați și episcopi la călugări, creștini mireni și păgâni și toți îl respectau pentru evlavia sa și felul cinstit și corect în care-și ducea viața. Sub păstorirea lui plină de dragoste și înțelepciune, pentru că nu degeaba era numit de toți “filosoful”, viața monahală a Dobrogei înflorește fiind considerată “de aur” iar călugării trăitori pe aceste meleaguri fiind apreciați în tot imperiul. Hoardele migratoare pe care cu greu reușea să-i îmblânzească cu daruri, cu rugăciuni și prin sfințenia vieții sale îl numea “zeul romanilor”. A fost bun prieten cu Sfântul Ioan Gură de Aur, care i-a trimis în anul 399 misionari pentru nomazii huni. A luat parte la Constantinopol la un sinod local în anul 400 și i-a luat apărarea sfântului Ioan Gură de aur împotriva ereticilor Antonin al Efesului și Epifanie al Ciprului. 

În lucrarea “Acta Sanctorium”, despre sfântul Teotim stă scris că în Sciția, la Tomis, este pomenit Sfântul Teotim episcopul, pe care l-au cinstit chiar și barbarii necredincioși pentru minunile pe care le-a făcut și viața sfântă pe care a dus-o.

Este considerat părintele Filocaliei românești iar scrierile sale, influențate de sfinții părinți ai bisericii ne vorbesc despre liniștea minții și a inimii. 

Troparul Sfântului Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Teotim, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului

Glasul al 8-lea

Ca cel ce ești stâlp al Bisericii lui Hristos, ai surpat eresul lui Arie, Înțelepte Teotime; pentru aceasta Dumnezeu nostru te-a împodobit pe tine, Preafericite Ierarhe Teotim. Cu rugăciunile tale păzește, preasfinte, întreaga turmă și cetatea tomitană.

La 20 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul mucenic Pafnutie; 
  • Sfinții Socrat și Dionisie; 
  • Sfântul Agatanghel; 
  • Preacuviosul Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net