Calendar ortodox 2022, 11 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica Episcopul Râmnicului

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, este prăznuit la data de 11 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 11 aprilie. Zi de post.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (icoană de Gabriel Florin Iosub)
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (icoană de Gabriel Florin Iosub)

Calendar ortodox 2022, 11 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut la București la 7 octombrie 1787, iar la botez a primit numele de Constantin și a fost mezinul familiei. Părinții lui, Antonie și Floarea, erau foarte credincioși, iar Floarea, după ce a rămas văduvă iar copiii i-au crescut a intrat la mănăstire, la Pasărea, unde a primit numele de schimonia Filoteia. Primul născut, fratele cel mai mare al lui Constantin, a fost și el preot de mir iar mai apoi a îmbrăcat haina monahală și s-a călugărit cu numele  de Acachie.

Tânărul Constantin a intrat și el la mănăstire în anul 1807, sub ascultarea cuviosului arhimandrit Timotei, starețul mănăstirii Cernica. El de mic a iubit rugăciunea , tăcerea cinstea și milostenie. Încă de când era tânăr călugăr se îndeletnicea cu postul, își făcea canonul de fiecare dată cu multă acrivie, priveghea nopțile și era mereu în biserică la slujbă. După ce duhovnicul lui, ieroschimonahul Pimen, a plecat la sfântul munte Athos, cuviosul Calinic mânca numai pâine și apă seara, după apusul soarelui, iar mâncare gătită numai duminica, la trapeză, și atunci cu înfrânare. 1813 au murit mulți preoți călugări de ciumă, și la insistențele starețului Timotei a primit taina preoției la 13 februarie 1813. La 20 septembrie 1815, mitropolitul țării Românești, Nectarie, l-a hirotesit duhovnic al mănăstirii Cernica, și era atât de iscusit că nu se spovedeau la el doar monahii, ci și mulți mireni și chiar mitropolitul însăși. În primăvara anului 1817, cuviosul Calinic, cuviosul Ignatie duhovnicul și încă un călugăr au voit să țină postul mare desăvârșit, până la Înviere. Au luat binecuvântare de la stareț și au început cea mai mare nevoință.

Pentru că Satana nu putea răbda așa ceva le-a făcut la toți mare ispită. Călugărul a cedat primul, eroschimonahul Ignatie a postit câteva săptămâni iar Calinic a răbdat până în joia din săptămâna a cincea când a mâncat jumătate de prescură. Din cauză a că a voit să împlinească cele 40 de zile asemenea Mântuitorului și al sfinților de demult, a căzut bolnav și și-a pierdut cunoștința până în duminica Tomei. După aceea a primit ascultare să mănânce în fiecare zi la trapeză dar a rămas cu o permanentă durere de cap. Ucenicul său, arhimandritul Anastasie Baldovin, dă mărturie despre Cuviosul Calinic cum că acesta nu dormea niciodată întins, ci pe scaun, ca un ostaș adevărat, mereu gata de luptă cu dușmanul nevăzut care încerca să-l ispitească prin trup sau prin gânduri. În vara anului 1817 fericitul Calinic a vizitat sfântul Munte unde s-a minunat de rânduielile călugărilor atoniți. La 14 decembrie 1818 a fost ales, cu voia lui Dumnezeu, la numai 30 de ani, stareț al mănăstirii Cernica și după încă doi ani pentru sfințenia vieții pe care o ducea și pentru buna administrare a mănăstirii a fost hirotesit, la 9 aprilie 1820, arhimandrit. Pe mulți a îndreptat pe calea cea bună prin exemplul personal și prin sfaturi duhovnicești. Cel mai mult a urât clevetirea în viața monahală pe care o socotea “moartea sufletului”. În timpul revoluției de la 1821 a deschis porțile mănăstirii pentru cei care fugeau din București și mulți locuitori ai capitalei au aflat atunci de sfântul Calinic. I-a găzduit și i-a hrănit pe toți în chiliile călugărilor iar pe călugări i-a mutat în insula sfântul Gheorghe. Turcii au prins de veste că acolo s-au strâns mulți oameni și s-au gândit că sunt dintre răsculați. Au pus tunurile pe malul lacului cu gândul să șteargă mănăstirea de pe fața pământului dar sfântul Calinic a făcut priveghere de toată noaptea și dimineață a trimis sol la turci cu jalbă. Pentru că s-a terminat hrana și erau amenințați cu foametea s-a pus iar la rugăciune iar pe poarta mănăstirii au intrat cinci care trase de câte doi boi pline cu alimente trimise de pașa, mai marele turcilor care înconjuraseră lacul.

Tot în anul 1821 un pașă turc care avea tabără în Pantelimon a răpit o călugăriță drept ostatică. Sfântul Calinic a făcut jalbă la stăpânire iar pașa a fost obligat să o elibereze pe măicuță, fapt care l-a mâniat tare. A hotărât să ia cu asalt mănăstirea și să o jefuiască iar pe Sfântul Calinic să îl ucidă. Dar Cuviosul a prins de veste și iar s-a rugat toată noaptea cerând ajutor de la Dumnezeu și în noaptea aceea, când pașa își bea cafeaua un subaltern a încercat să-l ucidă. Glonțul a nimerit o pungă cu aur pe care pașa o ținea la piept și cutremurat și speriat de întâmplare a renunța la planurile distrugătoare și a trimis punga cu aur la mănăstire. Din aurul acela și din porunca cuviosului s-a ridicat “Fântâna turcului”. Multe minuni vrednice de pomenire a făcut Sfântul Calinic iar la 14 septembrie 1850 a fost ales episcop la Râmnicu-Vâlcea și a lăsat în urmă o obște de 350 de călugări.

Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, făcătorul de minuni, s-a mutat în ceata sfinților cuvioși la 11 aprilie 1868. A fost canonizat la 20 octombrie 1955 sub conducerea patriarhului României Iustinian Marina.

Troparul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului

 Glasul 1

De Dumnezeu purtătorule, părintele nostru Calinic, povățuitorule al călugărilor, podoaba cuvioșilor și lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi și făcătorule de minuni! Cu nevoințele tale chip de sfințenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în ceruri te veselești; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască nouă pace și mare milă.

Troparul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Pomenirea ta cea purtătoare de lumină, Sfinte Ierarhe Calinic, veselește sufletele celor credincioși; și atingerea sicriului sfintelor tale moaște sfințește simțirile și dăruiește tămăduiri. Pentru aceasta, după datorie te cinstim pe tine și cu bucurie îți strigăm: bucură-te, părinte, de Dumnezeu însuflețite!

La 11 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Antipa, episcopul Pergamului; 
  • Sfântul Farmutie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fructe pexels jpg
image png
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
image
actualitate.net
image
actualitate.net