Calendar ortodox 2022, 22 decembrie. Sfinții zilei. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este prăznuit la data de 22 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 22 decembrie. Zi de post.

Sfântul Petru Mitropolitul Kievului
Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

Calendar ortodox 2022, 22 decembrie. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

Sfântul Petru ce a ajuns mitropolit al Kievului s-a născut în Bucovina în anul 1596 și era cel de-al patrulea băiat al voievodului Moldovei, Simion Movilă. 

A fost dat la școală la vremea cuvenită și s-a dovedit a fi un învățăcel bun încât prindea repede ce alți se chinuiau să înțeleagă. A intrat călugăr la celebra mănăstire Pecerska și va pune bazele Academiei din Kiev, cea mai veche școală de învățământ superior din spațiul ortodox. A înaintat cu răbdare în ierarhia bisericească și toată lumea îi recunoștea meritele și la doar 31 de ani a fost ales mitropolit al al Kievului, Galiției ai a toată Rusia. A luptat cu multe erezii și a corectat multe greșeli dogmatice în care cădeau ortodocșii vastului imperiu rusesc.

Pentru că era o vreme în care tulburările protestante erau în plină ofensivă și câștigau tot mai mult  teren în Europa, și ca răspuns al tulburătoarei “Mărturisiri” lui Kiril Lukaris a întocmit o “Mărturisire de credință” ortodoxă, în limba latină, care a fost aprobată de Sinodul ortodox de la Iași din anul 1642 și care a fost confirmată de toți patriarhii ortodocși. Datorită lui a fost scris și a văzut lumina tiparului Patericul Sfinților din Pecerska (1634) și Minunile Peșterilor Kievului (1638). A tradus el însuși și a publicat multe cărți despre viața duhovnicească, despre asceză și îndatoririle preoțimii dar și a conducătorilor bisericii. A fost sfătuitor și duhovnic al țarilor ruși.

A trecut la domnul la 22 decembrie 1646 și a fost canonizat de biserica Ucraineană la 6 decembrie 1996. În anul 2002 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat pomenirea Sfântului Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, în fiecare an, la 22 decembrie.

La 22 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana;
  • Sfântul Mucenic Hrisogon;
  • Sfânta Muceniță Teodota și fii ei;
image
image
image
image
image
image
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net