Calendar ortodox 2022, 25 octombrie. Sfinții zilei: Sfintii Mucenici Marcian si Martirie

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie, mărturisitori ai dreptei credințe în vremea lui Arie, sunt pomeniți la data de 25 octombrie în Calendarul ortodox. Sfinții Marcian și Martirie sunt sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 25 octombrie.

Martiriul Sfinților Marcian și Martiriminiatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul
Martiriul Sfinților Marcian și Martiriminiatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul

Calendar ortodox 2022, 25 octombrie. Sfinții zilei: Sfintii Mucenici Marcian si Martirie 

Pătimirea Sfinților Mucenici și notari Marcian și Martirie a avut loc în vremea ereziei lui Arie, erezie la care a aderat însuși Constantie fiul împăratului Constantin cel Mare. Atunci urmașii lui Hristos erau urâți, chinuiți și uciși toți cei care-l mărturiseau pe Hristos ca Dumnezeu Făcătorul și nu ca o simplă făptură.

Atunci a fost exilat și ucis Pavel Mărturisitorul, atunci au fost persecutați și alți alți dascăli și mărturisitori ai dreptei credințe între care erau și mucenicii Marcian și Martirie, care cu scrierile și cuvintele lor au împodobit foarte mult Biserica lui Dumnezeu. Ei au lăsat multe învățături bisericești din care se adăpau fiii duhovnicești. Marcian și Martirie erau ucenici ai patriarhului Pavel, primul era citeț, cel de-al doilea era ipodiacon și amândoi scriau toate învățăturile înaintașului lor. Amândoi slujeau lui Dumnezeu propovăduind Cuvântul Evangheliei și de aceea a atras asupra lor otrava ereticilor. După izgonirea patriarhului Pavel au fost ademeniți cu multe bogății și funcții importante ca să renunțe la dreapta lor credință. Ei au râs și au ales să rabde ocara, chinuri și moarte, decât să trăiască în belșug și măriri pământești o viață de eretici. 

Când ereticii au realizat că nu vor reuși să-i convertească i-au legat și i-au condamnat la moarte pentru că-l iubeau pe Hristos mai mult decât propria lor viață. și-au spus rugăciunile, au zis “Amin” și și-au plecat sfintele lor capete sub sabia gâdelui, mărturisindu-l astfel pe Hristos.

Credincioșii le-au luat moaștele și le-au îngropat la poarta Melandiei, în Constantinopolul, iar apoi părintele nostru sfântul Ioan Gură de Aur le-a zidit o biserică în care se făceau multe tămăduiri cu rugăciunea sfinților mucenici întru slava lui Dumnezeu.

Troparul Sfinților Mucenici Marcian și Martirie

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Marcian și Martirie

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Cu nevoință bună v-ați nevoit din pruncie, Sfinte Marcian împreună cu Înțeleptul Martirie și ați surpat pe vicleanul Arie, păzind nevătămată credința creștină, urmând Apostolului Pavel Înțeleptului vostru învățător. Pentru aceasta, împreună cu dânsul ați aflat Viața, ca niște apărători ai Preasfintei Treimi, preaaleși.

La 25 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Anastasie care de bunăvoie s-a dat în mâinile păgânilor; 
  • Sfântul Mucenic Valerian; Sfântul Mucenic Savin; Sfinții Mucenici Valerie și Hrisaf;
  • Sfânta Tavita; 
  • Sfântul Cuvios Gheorghe, episcopul Amastridei; 
  • Sfinții Papie, Diodor și Claudian; 
  • Sfinții Faust, Vasilie și Lucian; 
  • Sfinții Nichifor și Stefan; 
  • Sfinții Filadelf și Policarp; 
  • Sfântul Cuvios Macarie, episcopul din Cipru; 
  • Sfinții mucenici din Tracia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net