Calendar ortodox 2022, 15 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Luchian preotul

Sfântul Mucenic Luchian preotul este prăznuit la data de 15 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Luchian preotul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 15 octombrie. 

Sfântul Mucenic Luchian preotul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Luchian preotul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 15 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Luchian preotul

Sfântul Mucenic Luchian s-a născut la Samosata în Siria și a fost profesor de retorică  și filosofie dedicându-și viața în aceeași măsură studiului Sfintei Scripturi, avându-l îndrumător pe Macarie din Edesa. El a dus o viață curată și datorită înțelepciunii sale a fost hirotonit preot în Antiohia.

El și-a asumat dificila sarcină de înlătura din Sfânta Scriptură, greșelile și abaterile făcute de copiști de-a lungul timpului sau chiar ereziile strecurate de eretici în diferite moduri în text pentru a-l potrivi cu învățăturile lor distorsionate. În vremea împărăției lui Dioclețian a fost prins după ce a fost denunțat de un preot eretic, pe nume Pancratie. În timp ce-l duceau la Nicomidia spre a fi judecat Sfântul Lucian a convertit la creștinism patruzeci din soldații care-l escortau  și care au primit la rândul lor moarte mucenicească.

Sfântul Luchian a fost interogat, torturat pentru a renunța la credința sa și apoi aruncat în închisoare. În anul 311 a fost scos  și dus din nou la tortură și i-au rupt mâinile și picioarele, apoi a stat 14 zile pe hârburi ascuțite fără apă și fără mâncare, apoi l-au trimis la închisoare cu ordinul ca odată ajuns acolo să fie sugrumat.  Ajuns în temniță el a strigat de trei ori: “Sunt creștin” și și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos.

După mulți ani, Sfânta împărăteasă Elena, mama împăratul Constantin cel Mare, a ridicat deasupra mormântului sfântului o biserică frumos împodobită. 

Troparul Sfântului Mucenic Luchian, preotul

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Luchian, preotul

 Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Pe cel ce a strălucit mai întâi în pustnicie și apoi s-a luminat prin chinuri, toți să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Luchian cu cântări întru mărire, ca pe un luminător prealuminos, care nu încetează a se ruga pentru noi toți.

 La 15 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie și Chelsie; 
  • Sfântul Mucenic Silvan; 
  •  Sfântul Mucenic Petru Avselamul; 
  • Sfântul Eftimie și cei patruzeci de sfinți mucenici din Egipt și Palestina.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net