Calendar ortodox 2022, 28 decembrie. Sfinții zilei. Sfinții 20.000 de mucenici arși în biserica din Nicomidia

Sfinții 20.000 de mucenici arși în biserica din Nicomidia sunt prăznuiți la data de 28 decembrie în Calendarul ortodox. Sfinții 20.000 de mucenici arși în biserica din Nicomidia sunt sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 28 decembrie.

Sfinții 20.000 de mucenici arși în biserica din Nicomidia (foto: doxologia.ro)
Sfinții 20.000 de mucenici arși în biserica din Nicomidia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 28 decembrie. Sfinții 20.000 de mucenici arși în biserica din Nicomidia

În al doilea an de domnie a împăratului Maximian cu toată prigoana cumplită împotriva creștinilor credința în Hristos înmugurea în tot imperiul precum înverzește pădurea primăvara. 

Sfântul Chiril episcopul bisericii Nicomidiei avea o viață plină de fapte bune și prin propovăduirea lui credința sporea și creștinismul se răspândea de a ajuns până la palatul împărătesc de unde conducea imperiul Maximian. Astfel că printre slujitorii împăratului cei mai apropiați chiar au început să apară oameni care înțelegeau zădărnicia idolilor și credeau în Hristos. Chiar și marea preoteasă a Minervei, Doamna și sluga ei Indis a crezut în Hristos după ce au citit Faptele Apostolilor și s-au botezat. 

Când Maximian s-a întors din campania din Etiopia a început a-i prigoni pe creștini risipea biserica și ridica temple păgâne. După ce Chiril a trecut la Domnul i-a urmat în scaunul episcopal Sfântul Antim care a adus la dreapta credință toată cetatea stârnind mânia împăratului. Astfel că într-o zi de praznic când 20.000 de oameni erau adunați să-i aducă slavă lui Dumnezeu, armata împăratului i-a înconjurat și i-a somat să aducă jertfă idolilor. 

Unul din diaconi cuprins de râvnă le-a amintit credincioșilor de pilda lui Daniel și a tovarășilor lui care au stat în cuptor. În timp ce afară soldații pregăteau lemnele, în biserică Sfântul Antim îi boteza pe catehumeni și-i împărtășea pe toți credincioșii cu dumnezeieștile și preacuratele taine. Când au aprins focul creștinii au început să cânte imnuri de slavă aduse lui Hristos Dumnezeu și tradiția spune că la acel praznic al anului 302 au murit 20.000 de martiri. 

Prin mila lui Dumnezeu Sfântul Antim a scăpat din flăcări și a fost de folos multora. El a îndrumat la dreapta credință pe mulți păgâni a fost chinuit și s-a mutat la Hristos. 

Troparul Sfinților 20.000 de Mucenici din Nicomidia

Glasul al 2-lea

Purtătorilor de biruință ai Domnului, fericit este pământul care s-a adăpat cu sângiurile voastre și sfinte sunt locașurile care au primit trupurile voastre. Că în locul de chinuri pe vrăjmași i-ați biruit și cu îndrăzneală pe Hristos L-ați propovăduit. Pe Dânsul, ca pe un Bun, rugați-L pentru noi, ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfinților 20.000 de Mucenici din Nicomidia

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu scutece, Doamne, pe cei vrednici, Bunule, îi sfințești mucenicește; unitu-ți-ai prin suferințe, pe jertfitorul Tău; iar cerul Te-a arătat pe Tine prin stea; căci de Tine s-a arătat preot, mucenicul cel cu suflet mare.

La 28 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții mucenici din senatul roman;
  • Sfântul Ind;
  • Sfinții Gorgonie și Petru;
  • Sfântul Mucenic Zinon;
  • Sfântul Mardonie;
  • Sfântul Dorotei;Sfântul Teofil diaconul;
  • Cuviosul Parintele nostru Vavila.
  • Cuviosul Simeon (Simon) "al pietrei", Izvorâtorul de mir, ctitorul Mănăstirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net