Calendar ortodox 2023, 20 decembrie. Sfinții zilei. Sfântul Ignatie Teoforul

Sfântul Ignatie Teoforul este prăznuit la data de 20 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Ignatie Teoforul este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 20 decembrie. Zi de post.

Sfântul Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 20 decembrie. Sfântul Ignatie Teoforul, purtătorul de Dumnezeu

Sântul Ignatie era episcop al Antiohiei când a ajuns pe tronul împărăției Romei, Traian. Se povestește că Ignatie, pe când era copil l-a întâlnit pe Mântuitorul și acesta l-a luat de mâini și a spus “De nu vă veți întoarce și nu veți fi ca pruncii, nu veți intra întru împărăția cerurilor și cine va primi pe un copil ca acesta întru numele Meu, pe Mine mă primește”. De aceea Sfântului Ignatie i se mai spune și purtătorul de Dumnezeu. A fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan și când a primit ocârmuirea bisericii cu multe osteneli propovăduia buna credință și arăta sârguință apostolească. 

Împăratul Traian, după ce a avut victorie mare asupra sciților a dat ordin ca tot cetățeanul să aducă jertfă idolilor în toată împărăția. Pentru că cei ce credeau în mântuitorul Hristos au refuzat atunci s-a pornit prigoană mare împotriva creștinilor. Când a pornit Traian război împotriva perșilor, a trecut și prin Antiohia și a auzit de Sf Ignatie și l-a chemat la el. După ce l-a cercetat, Traian s-a hotărât să nu-l facă martir în orașul lui, unde era iubit și respectat, și în felul ăsta să-i aducă și mai multă cinste, ci să-l ducă la Roma și să-l dea leilor ca pe tâlharii de rând. 

El a refuzat să fie apărat de enoriași și le-a spus că inimile lor trebuie să se îndrepte spre Hristos și el să nu fie confundat cu acesta. Fiarele au fost mormântul sfântului întrucât așa a fost dorința lui pentru că se considera “grâu al Lui Hristos și voiesc să mă macin prin dinții fiarelor, ca să mă fac Lui pâine curată". Credincioșii au strâns oasele, le-au înmormântat cu cinste și multe zile au plâns despărțirea, dar Sfântul Ignatie li s-a arătat în vis unora și îi îmbrățișa și-i îmbărbăta iar altora li s-a arătat cum se ruga pentru cetate și se nevoia. Împăratul Traian a primit vestea morții lui și cum a mers la moarte fără teamă și cu bucurie și i-a părut rău pentru el și a ordonat să înceteze prigoana creștinilor și i-a lăsat să trăiască în pace. 

Se povestește că după ce l-au mâncat fiarele păgânii i-au găsit printre oase inima neatinsă de animale. Atunci au despicat-o cu cuțitul să vadă dacă găsesc pe Dumnezeu, iar pe pereții inimi, pe dinăuntru scria cu litere de aur Iisus Hristos.

 Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei

Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Ziua cea purtătoare de lumină a strălucitoarelor tale nevoințe vestește mai înainte tuturor pe Cel Ce S-a născut din Fecioara; că de Acesta însetând și din dragostea de a te îndulci de El, te-ai grăbit a fi măcinat de fiare. Pentru aceasta de Dumnezeu purtător ai fost numit, Sfinte Sfințite Mucenice Ignatie, Mărite.

 La 20 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ioan din Kronstadt; Cuviosul Filogonie, patriarhul Antiohiei;
  • Sfinții Mucenici Evghenie și Macarie;
  • Sfântul Mucenic Ioan din insula Tasos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net