Calendar ortodox 2023, 8 decembrie. Sfântul Cuvios Patapie

Sfântul Cuvios Patapie este prăznuit la data de 8 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Patapie este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 8 decembrie. Zi de post.

Sfântul Cuvios Patapie (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Patapie (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 8 decembrie. Sfântul Cuvios Patapie

Sfântul Patapie s-a născut în vechea cetate egiptean Teba, pe țărmul Nilului din părinți creștini, și a fost crescut în dreaptă credință și cu frică de Dumnezeu. Când a împlinit vârsta maturității a realizat deșertăciunea celor lumești a luat binecuvântare de la părinți, a lăsat casa și prietenii și s-a retras în pustia Egiptului unde se nevoia cu rugăciunea și postul. 

Numai că înțelepciunea și harul lui a început să se răspândească și tot mai mulți oameni veneau la el tulburându-i viețuirea. A lăsat pustia Egiptului și a mers la Constantinopol unde nimeni nu-l cunoștea și și-a făcut o colibă lângă zidul cetății unde viețuia ca în pustie. Doar el și Dumnezeu la care ajungea rugăciunea inimii. 

Deși el dorea să stea ascuns ca nimeni să nu-l cunoască Dumnezeu a rânduit altfel. Așa cum lumina nu poate sta acoperită în întuneric, nici Cuviosul Patapie nu a putut ține ascuns harul său. A ajuns la ușa colibei lui un tânăr orb care se ruga de el să-i fie mijlocitor la Dumnezeu și să-i redea vederea. El s-a minunat și l-a întrebat de ce a ajuns tocmai la ușa lui, pentru că el nu se considera vrednic de o așa putere.  Dar tânărul striga și se jeluia cu lacrimi și cuvinte smerite că el a primit semn că aici va găsi vindecarea pe care o dorea atât de mult ca o adevărată slugă a lui Hristos. 

Cuviosul a fost uimit de credința tânărului și de încredințarea așa i-a împlinit voia și a zis: "În numele lui Iisus Hristos, care dă orbilor vedere și morților viață, vezi!". Iar din clipa aceea, tânărul, pe care toată cetatea îl știa orb din naștere a văzut și a început să aducă slavă lui Dumnezeu. Lumea a aflat de minunea săvârșită de Cuviosul și au început să vină la el și să se roage împreună cu el. De atunci pe mulți a vindecat, mulți demoni a speriat și necazurile multora le-a îndepărtat. Multe minuni a făcut Cuviosul Patapie și a trecut la Domnul când i-a venit vremea și a fost îngropat cu cinste întru slava lui Iisus Hristos Dumnezeul nostru.

Troparul Sfântului Cuvios Patapie 

Glasul al 8-lea

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Patapie, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Patapie 

Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Biserica ta, sfinte, aflând-o popoarele locaș de sănătate duhovnicească, cu osârdie venind la ea cer ca să ia vindecare de greșeli cu rugăciunile tale; că te-ai arătat ocrotitor tuturor celor ce sunt în nevoi, Sfinte Părinte Patapie, Preacuvioase.

La 8 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Apostoli din cel 70: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar și Onisifor;
  • Cuviosul Parintele Sofronie, episcopul Ciprului;

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net