Calendar ortodox 2023, 30 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Șaguna, mitropolitul Ardealului

Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Andrei Șaguna sunt prăznuiți la data de 30 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Andrei Șaguna sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 30 noiembrie. Dezlegare la pește.

Sfântul Apostol Andrei. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Apostol Andrei. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2023, 30 noiembrie. Sfântul Apostol Andrei

Andrei, cei întâi chemat s-a născut în cetatea Betsaida de lângă Lacul Genizaret, sau Marea Galileii cum este cunoscută în Evanghelie și era fratele mai mare al Sfântului Petru. Andrei era ucenic al sfântului Ioan Botezătorul, înainte mergătorul și urma învățăturile acestuia fiind chiar martor la Botezul Domnului și a auzit cu urechile lui vorbele: “Iată mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii”. Aflând astfel comoara, el l-a chemat și pe fratele său, Petru, l-a luat cu el și i l-a arătat pe Mesia. 

A fost de față la toate minunile și a auzit toate vorbele spuse de Fiul lui Dumnezeu pe pământ, dar mai ales  fost de față la răstignire a văzut cum a fost îngropat și a înviat, l-a văzut, i-a vorbit și l-a auzit când a spus: “Mergând, învățați toate neamurile”. După pogorârea Sfântului Duh, lui Andrei i-au căzut sorții să propovăduiască Evangelia în Calcedon și Bizanț, până la Marea Neagră și Dunăre iar neamurile care trăiau pe acele meleaguri erau țărână pusă înaintea lui pentru a primi sămânța cuvântului lui Dumnezeu. Sfântul Andrei nu a căutat mulțimea oamenilor, nu a ezitat la lungimea călătoriilor și nici nu s-a temut de barbaria, cruzimea și sălbăticia închinătorilor la idoli. 

El a ascultat porunca Domnului lui Iisus Hristos. În călătoriile sale a prins mulți oameni în năvodul învățăturii  după ce le-a deschis inimile spre adevărata credință. Sfântul Andrei pe unde a umblat nu trecea în grabă ci se așeza avea ispite, împotriviri dar cu forța nevăzută a propovăduirii pe toate le învingea iar avându-l pe Hristos apărător și scut nu era necaz sau obstacol pe care să nu-l depășească. Apostolul înarmat numai cu cuvintele sale, cu minunile și semnele pe care le arăta lumii aducea la Hristos pe ei care-l ascultau și credeau. Ei surpau templele păgâne și zdrobeau idolii cărora până mai ieri se închinaseră, își vindeau averile și banii îi puneau la picioarele apostolului. 

 După multe peregrinări sfântul a ajuns și la locul unde urma să moară. Acolo l-a înfruntat pe Eheat, guvernatorul din Patras care după multe dispute oratorice s-a văzut învins dar cuprins de ură l-a pus pe cruce. Poporul s-a răsculat văzând nedreptatea și au alergat să-l dea jos de pe lemn, dar Sfântul Apostol Andrei a refuzat, iar ei nu se puteau atinge de legături pentru că mâinile lor deveneau moi și fără putere. Sfântul Apostol a mai rostit o ultimă rugăciune și o lumină din cer orbitoare s-a pogorât peste sfântul trup al apostolului la care nimeni din cei de față nu puteau privi, timp cam de jumătate de oră, apoi lumina s-a ridicat și trupul sfântului s-a dovedit a fi neînsuflețit. A fost îngropat cu cinste de credincioși. 

Moaștele sale au stat în Patra până ce fiul lui Constantin cel Mare le-a mutat la Constantinopol, la biserica Sfinților Apostoli și multe minuni au făcut. Au stat acolo până ce occidentalii au prădat orașul după ce l-au cucerit în 1204, când moaștele sale au fost împrăștiate în toată Europa creștină.  E considerat creștinătorul românilor pentru că a fost primul apostol care a ajuns pe meleaguri românești care, să nu uităm, în acele timpuri erau la granița imperiului roman. Sunt cercetători care susțin că a ajuns în Dobrogea însoțit de sfântul Apostol Filip. În afară de România, Scoția, Grecia și Rusia îl mai au ca patron spiritual.

Troparul Sfântului Apostol Andrei

Glasul 1 

Fiu al Galileei și frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tău din Patra chemi popoarele la Dumnezeu și atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarăși ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit.

Condacul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României

Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Pe grăitorul de Dumnezeu cel cu numele de bărbăție numit și cel mai întâi chemat dintre ucenicii Mântuitorului, pe fratele lui Petru să-l lăudăm. Că precum de demult acestuia și nouă acum a strigat: veniți, aflat-am pe Cel Dorit.

Corala Armonia - „Colindul Sfântului Andrei”

Calendar ortodox 2023, 30 noiembrie. Sfântul Sfântul Andrei șaguna

Andrei Șaguna a fost mitropolitul Ardealului din 1864 și până a trecut la Domnul, la 28 iunie 1873. S-a născut la 20 decembrie 1808 în mica localitate Miscolt din Ungaria într-o familie de aromâni și a primit numele de Anastasie. A urmat școala greco-valahă din localitate și, apoi, dreptul și filosofia la Budapesta și în cele din urmă teologia ortodoxă la Varset. 

La 24 de ani, Ansastasie Șaguna va intra ca frate și se va nevoi timp de un an la mănăstirea Hopovo. După un an va fi tuns la monahism și va primi numele Andrei. Va urca treptele ierarhice în Biserica Ortodoxă a Serbiei, biserică de care țineau toți supușii ortodocși ai Imperiului Habsburgic, și deci toți românii ortodocși din imperiu.

În 1846 este numit vicar-general al Episcopiei din Sibiu și se implică din tot sufletul în mișcarea revoluționară  a românilor ardeleni, fiind co-președinte al adunării de naționale de la Blaj. În 1864 episcopia Sibiului este ridicată a doua oară la rangul de mitropolie, după ce fusese desființată în 1701, iar Andrei Șaguna este ridicat la rangul de mitropolit. 

Fotografia mitropolitului Andrei Șaguna a fost așezată în multe case românești din Transilvania alături de icoane, pentru contribuția pe care a adus-o renașterii naționale, culturale și spirituale a românilor transilvăneni. În anul 2001, la 21 iulie, Sfântul Sinod a aprobat canonizarea mitropoliților Transilvaniei Andrei Șaguna și Simion Ștefan (24 aprilie). 

La 30 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai este pomenit

  • Sfântul Frumentie, episcopul Indiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net