Calendar ortodox 2022, 29 decembrie. Sfinții zilei. Pomenirea celor paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem

Cei paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem sunt prăznuiți la data de 29 decembrie în Calendarul ortodox. Cei paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem sunt sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 29 decembrie.

Cei paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem. Icoană de Mihai Coman
Cei paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem. Icoană de Mihai Coman

Calendar ortodox 2022, 29 decembrie. Pomenirea celor paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem

La Nașterea Domnului, Irod i-a chemat la el pe magi pentru a îi iscodi despre Nașterea Minunată a Pruncului pe care el dorea să-l omoare pentru a nu se împlini cele profețite de sfinții proroci. 

Când magii în loc să se întoarcă la el să-i dezvăluie locul unde se află pruncul au ales să părăsească țara pe altă cale, pe furiș, nemernicul s-a enervat tare și și-a vărsa mânia asupra copiilor nevinovați. Ca o fiară însetată de sânge s-a aruncat asupra pruncilor care cu nimic nu greșiseră. A trimis soldați pregătiți de război ca să omoare pe toți pruncii mai mici de doi ani din Betleem și împrejurimi, adică toții copii în care s-ar fi putut împlini profețiile. 

Soldații au fost necruțători nu am ținut cont de plânsetele pline de amar ale mamelor care strigau de se auzeau până la cer pentru a se împlini profeția “Glas în Rama s-a auzit, plângere, tânguire și țipet mult”. Rama era o cetate lângă Betleem. Copii au fost omorâți cu multă cruzime, cu sabia, izbiți de ziduri, trântiți de pământ și călcați în picioare, sugrumați, despicați sau rupți în bucăți. 14.000 de copii au murit din ordinul lui Irod care și-a primit pedeapsa murind într-un mod mizerabil, dar mai întâi i-a omorât pe cei care doreau sufletul Pruncului, arhiereul Ircan și cei care îi dezvăluiseră locul de naștere al pruncului, chiar și prorocul Zaharia, tatăl lui Ioan a fost ucis tot atunci pentru că a dus-o pe Maria în templu la locul în care stăteau fecioarele dar și pentru că nu l-a dat pe Ioan spre  a fi ucis. Irod pe mulți a ucis după aia, 70 de membri ai Sinedriului, pe fratele său Feror și Pe sora lui Salomi, pe soția lui Mariamna și pe fiul lor Antipatru și mulți alți nevinovați precum doi iubiți învățați ai Ierusalimului Avrifei și Matei Garguloti și prietenii lor pe care i-a ars de vii. 

Pe mulți i-a torturat și pe mulți i-a băgat în temniță. Iar când a fost să moară a dat poruncă și mai mulți să fie uciși ca nimeni să nu se bucure de moartea lui ci să fie ocupați să-și jelească propriile necazuri.

Troparul Sfinților 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod

Glasul 1

Pentru durerile sfinților, care pentru Tine au pătimit, Milostiv fii, Doamne și vindecă toate durerile noastre, Iubitorule de oameni.

Condacul Sfinților 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod

Împlinind rânduiala cea pentru noi, și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărțit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră.

În Betleem la Împăratul Cel Ce S-a născut, magii de la Răsărit cu daruri au venit, călăuziți fiind prin stea, din Înălțime; dar Irod s-a tulburat și a secerat pe prunci ca pe niște grâu, temându-se că stăpania lui va cădea curând.

La 29 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Cuviosul Marcel, starețul Mănăstirii Neadormiților;
  • Cuviosul Marcu de la peșteră și Teofil Plângătorul
  • Cuviosul Părintele nostru Tadeu Marturisitorul.
  • Cuviosul Părintele nostru Veniamin;
  • Cuviosul Părintele nostru Antinodor;
  • Cuviosul Gheorghe, episcopul Nicomidiei;
  • Sfințirea bisericii sfinților patruzeci de Mucenici, ce se află lângă Halcotetrapilu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net