Calendar ortodox 2022, 3 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Irodion de la Lainici

Sf├óntul Irodion de la Lainici este pr─âznuit la data de 3 mai ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Irodion este ├«ntre sfin╚Ťii zilei s─ârb─âtori╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 mai.

calendar ortodox 2021 3 mai sf irodion lainici png
Sfântul Irodion de la Lainici (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 3 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Irodion de la Lainici

Sf├óntul Cuvios Irodion s-a n─âscut la Bucure╚Öti, ├«n anul 1921, ╚Öi a primit la Botez numele Ioan. La 20 de ani a ascultat chemarea Domnului ╚Öia intrat la m─ân─âstirea Cernica, ├«n acea vreme p─âstorit─â de stare╚Ťul Calinic. El se dedic─â total vie╚Ťii monahice╚Öti, ad─âug├ónd nevoin╚Ť─â l├óng─â nevoin╚Ť─â. Nu a vorbit niciodat─â de r─âu pe cineva, postea mult ╚Öi dormea pu╚Ťin, ╚Öi f─âcea sute de metanii pe zi. A fost ├«ndr─âgit de toat─â ob╚Ötea, respectat ╚Öi apreciat de toat─â lumea. C├ónd stare╚Ťul Calinic a fost hirotonit episcop la V├ólcea, Irodion l-a urmat spre a ├«i fi de ajutor.

├Än anul 1851 Calinic ├«l trimite la Schitul Lainici, ├«n Valea Jiului, unde va fi hirotonit mai ├«nt├ói diacon ╚Öi doi ani mai t├órziu preot. ├Än 1854 a fost numit stare╚Ť al Schitului unde a r─âmas p├ón─â la 1900 fiind cel mai longeviv stare╚Ť. Dup─â ce duhovnicul Sf├óntului Calinic a trecut la Domnul, acesta l-a ales pe Irodion duhovnic, ucenicul devenind astfel duhovnic avvei. Cele mai multe ispite le-a avut cuviosul din partea confra╚Ťilor s─âi monahi, dar pe toate le-a biruit prin smerenie ╚Öi r─âbdare. Faima Sf├óntului Irodion a ├«nceput s─â creasc─â mai ales c─â Domnul nostru Iisus Hristos l-a ├«nvrednicit cu darul facerii de minuni. Alunga duhurile necurate din oameni iar cele ascunse ale omului i se dezv─âluiau numai dintr-o privire.

Dup─â ce se uita la tine ├«╚Ťi citea nu numai p─âcatele tale ci ╚Öi pe cele ale ├«nainta╚Öilor t─âi. La ╚Öapte ani dup─â moartea sa, ieromonahul Iulian Draghicioiu, cere episcopului R├ómnicului binecuv├óntare pentru a-l dezgropa dup─â obiceiul monahal ╚Öi a ├«i face o nou─â slujb─â de ├«nmorm├óntare ╚Öi l-au pus ├«napoi ├«n morm├ónt. ├Än timpul primului r─âzboi mondial s-a ├«mplinit ├«nc─â o profe╚Ťie a Sf├óntului: ÔÇťFiii mei, s─â ╚Öti╚Ťi c─â pu╚Ťin dup─â ducerea mea, schitul acesta va r─âm├óne mul╚Ťi ani pustiu. Voi, ├«ns─â, ├«ngropa╚Ťi trupul ╚Öi nu uita╚Ťi leg─âmintele c─âlug─âre╚Öti ce le-a╚Ťi dat lui HristosÔÇŁ

├Än 1930 a fost dezgropat ╚Öi ├«ngropat ├«n tain─â pentru a ├«l feri de ho╚Ťii de moa╚Öte. Dup─â multe aventuri ╚Öi mult─â confuzie moa╚Ötele sale au fost reg─âsite ╚Öi a╚Öezate ├«n racl─â ├«n biseric─â la ├«nchinat spre folosul duhovnicesc al credincio╚Öilor.

├Än╚Ťelepciunea Sf├óntului Irodion de la Lainici

Se spune c─â a venit odat─â la cuviosul Irodion o femeie care i-a adus ni╚Öte lapte. Femeia i-a d─âruit vasul cu laptele muls de la capra ei p─ârintelui. ├Äns─â cuviosul a refuzat-o categoric, zic├óndu-i: - Nu primesc laptele, c─â nu este de la capra ta! - Ba da, p─ârinte, ierta╚Ťi-m─â, de la capra mea este! - Nu este de la capra ta! - Ba, p─ârinte, este de la capra mea, este proasp─ât; acum l-am muls. - Nu mai este de la capra ta. Ieri ai dat-o dia┬şvolului. De aceea nu mai pot s─â primesc laptele, de vreme ce nu mai este capra ta, pentru c─â tu ai d─âruit-o singur─â diavolului.Deci v─âdit─â fiind, femeia ╚Öi-a m─ârturisit p─âcatul, cer├ónd iertare ╚Öi, lu├ónd binecuv├óntare, din ziua aceea n-a mai dr─âcuit.

(George Crasnean, Luceaf─ârul de la Lainici)

La 3 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Mucenic Diodor;  Sf├óntul Mucenic Rodopian, diaconul;  Sf├óntul Mucenic Timotei;  Sf├ónta Muceni╚Ť─â Mavra.

 La 3 mai ├«n calendarul ortodox 2022 se mai cinstesc

  • Icoana Maicii Domnului din Sven; 
  • Sf├ónta Icoan─â a Maicii Domnului Siriaca de la M─ân─âstirea Ghighiu.
image png
carmen tanase jpeg
card ajutor jpg
Vladimir Putin FOTO AFP
image png
mircea solcanu2 png
12 linda evangelista main jpg jpeg
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG
iohannis erdogan 2 jpg
orban zelenski jpg