Calendar ortodox 2022, 24 aprilie. Sărbătoarea zilei. Hristos a Înviat! Învierea Domnului, Sfintele Paști

Ultima actualizare:

Hristos a Înviat! Învierea Domnului este prăznuită în anul 2022 la data de 24 aprilie în Calendarul ortodox. Învierea Domnului este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 24 aprilie.

Calendar ortodox 2022, 24 aprilie. Sărbătoarea zilei. Învierea Domnului

Învierea Domnului (icoană de Mihai Coman)
Învierea Domnului (icoană de Mihai Coman)

Hristos a Înviat! Cuvintele preotului din noaptea învierii, “Veniți de luați lumină!” și cântarea: “Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri și pe noi pe pământ ne învrednicește cu inimă curată să Te slăvim” sunt semnalul bucuriei Învierii. Mai apoi, după citirea Evangheliei se cântă laitmotivul Săptămânii Luminate “Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este centrul credinței noastre. Evenimentul învierii este îmbrăcat ca o haină întreaga lucrare de răscumpărare a umanității care s-a îndepărtat de Dumnezeu prin căderea omului în păcat.

Dumnezeu întrupat în om după ce s-a golit pe sine de întreaga sa slavă se coboară în iad unde sălășuiau toți morții de la Adam și Eva și până în acel moment, dar nu ca un om care primește pedeapsa morții ci ca un Dumnezeu care ducând în acele locuri uitate lumina învierii sparge ușile iadului și îi scoate de acolo pe toți cei ce cred în el. 

Învierea Domnului este o Taină pe care noi cu mintea noastră limitată de oameni nu o putem pătrunde sau înțelege pe deplin. Putem înțelege că învierea consă prin învierea trupului în unirea sa cu sufletul și prin lucrare dumnezeiască Iisus, Fiul Omului, a înviat din morți. Învierea este un fapt, este o realiate, o întâmplare care a avut loc și evangheliștii care au fost martori o povestesc ca atare, fără să o explice sau să facă aprecieri.

Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști

În ziua praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în toată săptămâna luminată care urmează Învierii, și în ziua de miercuri de dinaintea înălțării Domnului la ceruri, în loc de rugăciunile de dimineață și cele de seară se citesc aceste Ceasuri.

Pentru rugăciunile sfinților părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le. (de trei ori)

Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus, Unuia Celui fără de păcat. Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim; că Tu ești Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu știm, numele Tău numim. Veniți, toți credincioșii, să ne închinăm Sfintei Învierii lui Hristos, că iată a venit prin Cruce, bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm Învierea Lui, că răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a călcat. (de trei ori)

Apoi se citește IPACOI, glasul al 4-lea:

Venind mai înainte de zori cele ce au fost cu Maria și găsind piatra rasturnată de pe mormânt, auzit-au de la înger: Pentru ce-L căutați printre morți, ca pe un om, pe Cel ce este întru lumina cea pururea fiitoare? Vedeți giulgiurile cele de îngropare! Alergați și vestiți lumii că S-a sculat Domnul, omorând moartea, că este Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce mântuiește neamul omenesc.

Apoi CONDACUL, glasul al 8-lea

De Te-ai și pogorât în mormânt, Cela ce ești fără de moarte, dar puterea iadului ai zdrobit și ai înviat ca un biruitor, Hristoase Dumnezeule, zicând femeilor mironosițe: Bucurați-vă! și Apostolilor Tăi pace dăruindu-le, Cel Ce dai celor căzuți ridicare.

Și aceste tropare:

În mormânt cu trupul, în iad cu Sufletul, ca un Dumnezeu, în Rai cu tâlharul și pe scaun ai fost, Hristoase, cu Tatăl și cu Duhul, toate umplându-le, Cel ce ești necuprins.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Ca un purtător de viață, ca un mai înfrumusețător decât raiul, cu adevărat și mai luminat decât orice cămară împărătească s-a arătat, Hristoase, mormântul Tău, Izvorul Învierii noastre.

și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Ceea ce ești locaș sfințit dumnezeiesc al Celui Preaînalt, bucură-te! Că prin tine s-a dat bucuria, Născătoare de Dumnezeu, celor ce strigă: Binecuvântată ești tu între femei, Ceea ce ești cu totul fără prihană, Stăpână.

Apoi: Doamne miluiește (de 40 de ori)

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. 

Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, Care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte, viață dăruindu-le (de trei ori).

Sfinții Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș

Sfinții Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș au luptat pentru păstrarea credinței strămoșești apărând credința ortodoxă de ofensiva calvină și au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credințe.

Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost înscăunat mitropolit al Ardealului când avea 40 de ani în anul 1640 și a păstorit numai trei ani. El s-a născut în anul în care Mihai Viteazu unea pentru prima oară cele trei principate românești într-o familie de dreptcredincioși. Copil fiind a mers la mănăstirea Putna pentru a învăța carte și acolo a deprins tehnica caligrafiei dar și a zugrăvitului chipurilor de sfinți. Pentru viața bună pe care o ducea și pentru vrednicia sa a fost ales să fie mitropolit, a fost arhiereu la Târgoviște și instalat mitropolit la Alba Iulia. După trei ani de vrednică slujire, principele Gheorghe Rakoczi a vrut să-l oblige să împarte un catehism calvin printre credincioșii ortodocși. Pentru că a refuzat cu îndărătnicie a fost aruncat în închisoare pentru nouă luni iar când a fost eliberat s-a retras la Mănăstirea Putna unde a rămas până a trecut la Domnul.

Sfântul Sava Brancovici a fost de neam sîrbesc de prin părțile Timișoarei el s-a călugărit la Târgoviște și a ajuns mitropolit al Ardealului în anul 1656. În acele vremuri continuau presiunile asupra românilor pentru a renunța la credința strămoșească, deși era de alt neam nu a fost de acord ci îi sprijinea și îi ajuta cum putea refăcând bisericile și dându-le alinare. . A fost aruncat în închisoare în anul 1680 unde a putrezit trei ani. A fost eliberat dar nu se mai știe ce s-a întâmplat cu el după aceea.

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a fost hirotonit preot în Jolkiev, în Polonia, de către Dosofei al Moldovei și a luptat împotriva trecerii românilor cu forța la catolicism. Și el a fost aruncat în închisoare dar nu se știe exact pentru cât timp. Se știe că a încercat să reia scaunul episcopal dar i s-a refuzat acest drept. A trecut la domnul în jurul anului 1711.

Troparul Sfintilor Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif

Mărturisitori ai Ortodoxiei și buni arhipăstori ai Bisericii lui Hristos, îndreptători ai poporului, Preafericiți Ierarhi purtători de biruință, Iorest și Sava, cei ce v-ați învrednicit de cununa vieții, rugați-vă Domnului să mântuiască sufletele noastre.

La 24 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Sava Stratilatul; 
  • Sfânta Cuvioasă Elisabeta; 
  • Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin; 
  • Sfinții Mucenici Eusebie, Neon, Leontie și Longhin; 
  • Sfântul Mucenic Duca.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net