Cum arată bojdeuca „de lux” a lui Ion Creangă după restaurare? Cât te costă să o vezi modernizată? Eminescu a locuit și el șase luni aici! „E ca la pensiune, are tot confortul…”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău (Iași) arată mai degrabă a pensiune decât a muzeu, după restaurarea cu scandal, din 2023. Turiștii, care au călcat pragul edificiului de cultură recent, se minunează de condițiile de lux din celebra bojdeucă, unde a locuit timp de șase luni și Mihai Eminescu, bun prieten cu Creangă. 

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă modestă din cartierul Țicău (din Iași), în care marele nostru povestitor a locuit între anii 1872 și 1889. Pragul acestei case a fost trecut și de poetul național Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă, care a stat aici timp de șase luni de zile, în vara și toamna anului 1876. De altfel, printre punctele de atracție din bojdeucă se numără pipa, tabachera şi ceasul lui Ion Creangă, precum şi o lampă care i-a aparţinut lui Eminescu. 

Căsuța are doar două cămăruțe, ce sunt dispuse de o parte și de alta a unui antreu, și a devenit muzeu la data 15 aprilie 1918, fiind prima casă memorială din România.

Turiștii, uimiți de luxul din bojdeucă! „Aluneci pe dușumea ca pe gheață! Are confort, zici că e pensiune nu muzeu”

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău (cartier din dulcele târg al Ieșilor) este, la acest moment, cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Anual, celebrei bojdeuci din Țicău, care este prima casă memorială din România, îi trec pragul între 40.000 și 50.000 de vizitatori. 

Bojdeuca a trecut, însă, în 2023 printr-un amplu proces de reabilitare, care a atras critici vehemente din cauza faptului că lucrările făcute nu ar fi păstrat aspectul modest al acestei case istorice. Costul total la care a ajuns restaurarea bojdeucii a fost unul foarte mare, 2.065.112,64 lei fără TVA (aproximativ 416.000 de euro).

Cât costă biletul de intrare la bojdeucă? 

Turiștii, însă, sunt și mai curioși să vadă cum arată bojdeuca lui Ion Creangă restaurată, așa că fie vremea bună sau rea se înghesuie să o viziteze. Iarna, însă, este o adevărată aventură să te încumeți să vizitezi bojdeuca, din cauza gheții, ea fiind poziționată în pantă.

Biletul de intrare la casa memorială este de 8 de lei pentru seniori și 15 lei pentru  adulți. Trebuie să intri în șir indian, căci ușa bojdeucii este strâmtă și să-ți ferești și capul, grinda fiind poziționată foarte jos. 

Pe interior, bojdeuca a păstrat obiectele vechi, între care se regăsește și un baston al lui Ion Creangă, agățat de perete.

Chiar dacă au fost controverse în momentul restaurării și s-a spus că au fost montate termopane, de fapt este vorba o tâmplărie din lemn. Nu există parchet modern, ci o restaurare fidelă a pardoselii originale. Ușile și geamurile au fost confecționate din lemn, replicând designul original. Sistemul de încălzire este integrat în pereți, iar cișmeaua din curte din anii ’60 a fost și ea păstrată. S-a instalat și o rampă pentru persoane cu disabilități, care însă iarna este foarte alunecoasă. 

Restaurarea a schimbat însă aspectul bojdeucii, iar turiștii au impresia că intră într-o pensiune modernă. 

„Aluneci pe dușumea mai ceva ca pe gheață!

„Avea confort, nu glumă, Creangă! E lux aici la el! Zici că e pensiune, nu muzeu”

„Poate o puneți și pe Booking în curând”, au fost câteva dintre comentariile  turiștilor, în timp ce vizitau bojdeuca, uimiți de aspectul modern al casei. 

„Au fost păstrate materialele aferente pereților, inclusiv tencuieli și varuri, care urmează să fie folosite la finisaje. Avem, într-adevăr, un sistem modernizat de încălzire în pereți, peste care a fost aplicată tencuiala. 

Am păstrat cuptorul vechi, vatra veche a suferit un mic proces de restaurare, în rest s-a folosit tencuiala specifică pentru clădiri monument”, a explicat Gheorghe Baian, directorul tehnic al firmei de construcţii care s-a ocupat de reabilitarea muzeului.

Așa arăta bojdeuca în 1914, înainte de restaurare foto: Muzeul Literaturii Iași
Așa arăta bojdeuca în 1914, înainte de restaurare foto: Muzeul Literaturii Iași

Creangă și-a petrecut în bojdeucă ultimii 18 ani din viață! Casa a fost cumpărată cu 50 de galbeni 

„Bojdeuca”, cum își numea chiar Ion Creangă reședința, a fost construită înainte de 1850. Este locul în care Ion Creangă (1 martie 1837 – 31 decembrie 1889) și-a petrecut ultimii ani din viață, iar la scurt timp după moartea acestuia, publicul a devenit fascinat de casa scriitorului. Ion Creangă a cumpărat casa cu 50 de galbeni, pe numele Tincăi Vartic, femeia care l-a îngrijit până la sfârșitul vieții. 

În ianuarie 1907, Octavian Goga, ce semna Cronica din revista Luceafărul, spunea că bojdeuca ajunsese deja o ruină. „Bujdeuca e aproape de ruină”, scria acesta, iar în aceeași ediție era publicată și o fotografie a casei.

La finalul lui 1911, o altă descriere a acestei locuințe este consemnată de către învățătorul Mihai Lupescu. „Bujdeuca lui  <<moș Creangă>> cum îi zicea el adeseori, se află în mahalaua Țicăul de Sus, din Iași, în „valea plângerei”, la colțul a două uliți, cu portiță veche de scânduri, cu cărare petruită de la portiță până la cerdac, umbrită de niște ulmi bătrâni, având fața principală spre apus, adăpostită sub umbra ulmilor”, scria acesta, potrivit celor de la historia.ro.

În cele din urmă, casa în care Ion Creangă a trăit vreme de 18 ani, din 1872 până în 1889, a devenit un muzeu literar. Lucrările de renovare au început în anul 1915, iar câțiva ani mai târziu, în 1918, bojdeuca este sfințită devenind, oficial, muzeu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net