Istoria bojdeucii unde Ion Creangă și-a petrecut ultimii 18 ani din viață. A fost cumpărată pentru 50 de galbeni

Cândva, a fost locul în care a trăit unul dintre cele mai mari nume din literatura poporului nostru, iar astăzi, se află în mijlocul unei controverse de zile mari. „Bojdeuca”, cum își numea chiar Ion Creangă reședința, a fost construită înainte de 1850, iar istoria ei deja se confundă cu cea a scriitorului.

Bojdeuca lui Ion Creangă a fost cumpărată cu doar 50 de galbeni
Bojdeuca lui Ion Creangă a fost cumpărată cu doar 50 de galbeni

Este locul în care Ion Creangă (1 martie 1837 – 31 decembrie 1889) și-a petrecut ultimii ani din viață, iar chiar și la scurt timp după moartea acestuia, publicul din țara noastră devenise fascinat de casa scriitorului. Ion Creangă a cumpărat casa cu 50 de galbeni, pe numele Tincăi Vartic, femeia care l-a îngrijit până la capăt.

În ianuarie 1907, Octavian Goga, ce semna Cronica din revista Luceafărul, spunea că bojdeuca ajunsese deja o ruină. „Bujdeauca e aproape de ruină”, scria acesta, iar în aceeași ediție era publicată și o fotografie a casei.

La finalul anului 1911, o altă descriere a acestei locuințe este consemnată de către învățătorul Mihai Lupescu. „Bujdeuca lui „moș Creangă”, cum îi zicea el adeseori, se află în mahalaua Țicăul de Sus, din Iași, în „valea plângerei”, la colțul a două uliți, cu portiță veche de scânduri, cu cărare petruită de la portiță până la cerdac, umbrită de niște ulmi bătrâni, având fața principală spre apus, adăpostită sub umbra ulmilor”, scria acesta, potrivit celor de la historia.ro.

Corpul de control a fost trimis la Bojdeuca lui Ion Creangă

În cele din urmă, casa în care Ion Creangă a trăit vreme de 18 ani, din 1872 până în 1889, va deveni un muzeu literar. Lucrările de renovare au început în anul 1915, iar câțiva ani mai târziu, în 1918, bojdeuca este sfințită și devine, oficial, muzeu.

Din păcate, astăzi, acest loc atât de important pentru cultura românească a devenit un adevărat măr al discordiei. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a trimis Corpul de control la bojdeucă, pentru a investiga costul, cât și modul în care au fost efectuate lucrările recente de renovare a acestui obiectiv istoric.

„Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, articolul 23, alin (1), intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii.

De asemenea, în conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, pentru monumentele clasate în grupa B atribuțiile de avizare în cazul monumentului istoric «Bojdeuca scriitorului Ion Creangă» sunt ale serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii - Direcția Județeană de Cultură Iași - prin Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr 5. DJC Iași care are, de asemenea, responsabilitatea urmăririi lucrărilor în conformitate cu avizele emise”, a declarat Raluca Turcan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net