Se redeschide un muzeu important din România. E unicul de acest gen din țara noastră
După mai multe critici aduse acestui proiect, Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău urmează să se redeschidă! Vizitatorii pot merge la acest muzeu unic începând cu 15 decembrie, dată ce va coincide și cu alte evenimente culturale, potrivit Consiliul Judeţean Iaşi.
Potrivit celor de la adevarul.ro, începând de vineri, pe 15 decembrie, vizitatorii vor putea admira acest muzeu între orele 12:00 și 17:00, în timp ce în weekend, ora de deschidere va fi puțin mai devreme, la 10:00.
În plus, vizitatorii vor mai avea ocazia de a lua parte la un program tradițional, intitulat „Colindători la Bojdeucă”. Pe scena din amfiteatrul acestui muzeu vor urca ansamblul folcloric „Baştină”, din Făleşti, Republica Moldova, dar și ansamblul folcloric „Flori de sânziene”, din Scânteia, judeţul Iaşi.
Pe lângă acestea, artiști precum Cezar Popescu, Valentin Alexiu, Maria Iosep şi Paul Sobolevschi, dar și grupul de colindători de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi vor putea fi admirați de vizitatori.
Bojdeuca lui Ion Creangă se redeschide pe 15 decembrie
„Bojdeuca lui Ion Creangă, acum restaurată, rămâne o punte de legătură cu trecutul nostru literar şi o pledoarie pentru conservarea autenticităţii. Eforturile depuse în cadrul procesului de restaurare au fost orientate spre a păstra valoarea memorială şi literară a acestui loc deosebit, fără a-i altera istoria”, au spus cei de la Consiliul Județean Iași, potrivit sursei citate.
Costurile la care a ajuns restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă au ajuns la valori uriașe. Mai precis, proiectul a acumulat un cost total de 3,065,112.64 fără TVA. În cadrul lucrărilor care au avut loc la acest monument istoric s-au numărat și refacerea amfiteatrului și a sistemului de iluminat, dar și, printre altele, reamenajarea spațiului verde. O clădire anexă, construită în 1989, urmează să fie transformată în bibliotecă, cât și spațiu pentru expoziții temporare și unele evenimente.
Cu toate acestea, proiectul a stârnit multe critici, unii români spunând că lucrările nu au păstrat aspectul simplu al acestei case istorice.