Spovedania la telefon, pe cale să devină un trend? Ce spun preoții despre acest fenomen

Spovedania, taina prin care oamenii se pot destăinui preoților pentru a le fi iertate păcatele, mai nou se dorește a fi făcută și prin telefon. O femeie cu frică de Dumnezeu a dorit să afle dacă se poate spovedi prin telefon, așa că i-a adresat o întrebare unui preot. 

Spovedanie / foto: Pixabay
Spovedanie / foto: Pixabay

Pe site-ul doxologia.ro există secțiunea „Întreabă Preotul”, iar oamenii care au diverse curiozități sau trec prin momente dificile pot adresa întrebări preoților, aceștia urmând să le răspundă. 

Ne putem spovedi prin telefon? 

Deși tehnologia a avansat, nu poate înlocui orice, mai ales o spovedanie cu preotul. Părintele Constantin Sturza a fost întrebat dacă oamenii se pot spovedi prin telefon, iar răspunsul lui a fost extrem de amplu. 

„Pot să mă spovedesc la telefon?”, a fost întrebarea pe care a adresat-o o enoriașă pe părintele Constantin Sturzu. 

„Sunt acum tot felul de aplicații care ne pot înlesni dialogul. Prin telefon, ca și prin oricare alt mijloc de comunicare, prin mesaje sau chiar și într-un dialog video, față către față. Nu ne putem spovedi în aceste feluri, dar putem mărturisi ceea ce este în inima noastră. Așa cum în mănăstiri există această regulă a mănăstirii, a mărturisirii gândurilor – pentru că sunt distanțe între două spovedanii, dar călugărul este îndemnat să se mărturisească în fiecare zi.

Pe vremea Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț, călugării își mărturiseau gândurile dimineața la trezire și seara înainte de a se culca, mărturiseau din nou pe cele pe care le-au gândit sau le-au trăit peste zi. Și n-o făceau neapărat înaintea duhovnicului, pentru că nici nu era posibil acest lucru, ci aveau fiecare câte-un îndrumător, câte un bătrân. Și-atunci când venea momentul spovedaniei, sigur, acolo se aduceau toate într-o formă concentrată. Dar ca nu cumva să fie înșelat călugărul și să creadă gândurilor sale, atunci iată, avea cu el această povățuire permanentă, zilnică., a fost explicația părintelui.   

„Spovedania propriu-zisă, evident, se face față către față”

Așadar, vă puteți mărturisi dacă simțiți această nevoie și dacă duhovnicul vă rânduiește. Puteți să vă încredințați gândurile lui, să-i spuneți prin ce treceți. Aceasta aduce cu siguranță și o mângâiere, și o ușurare și, mai ales, aduce povățuire – pentru faptul că vă deschideți și mărturisiți acest lucru. E un prim pas foarte important pe care-l faceți spre a vă slobozi de puterea acelor lucruri pe care le mărturisiți.

Însă spovedania propriu-zisă, evident, se face față către față. Iar dezlegarea se dă doar prin punerea mâinilor pe cap și rostirea acelei formule rânduite de biserică.

Dar iată, comunicarea aceasta care se poate face la distanță, tehnica ne ajută să comunicăm și cu folos duhovnicesc, după cum putem comunica și pierzându-ne pacea sau pierzându-ne chiar sufletul! Să alegem, deci, să fie cu folos această comunicare!”, a conchis acesta. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net