Trei plante îndrăgite de sărbători ascund pericole uriașe. Cât de toxice sunt pentru oameni

După cum știm cu toții, există unele plante care au devenit, practic, sinonime cu sărbătorile de iarnă, iar orice aranjament floral pe care îl vom cumpăra în această perioadă va avea și aceste flori. Este vorba despre Crăciuniță, vâsc, dar și tisa, plante atât de îndrăgite și de către români. Însă nu mulți dintre noi știu și că ele pot avea proprietăți toxice! 

Crăciunița este mult mai periculoasă decât am bănui
Crăciunița este mult mai periculoasă decât am bănui

Crăciunița a devenit extrem de populară, atunci când vine vorba despre sărbătorile de iarnă. Potrivit celor de la observatornews.ro, ea mai este cunoscută și ca Floarea Crăciunului, ori Steaua Crăciunului, iar totul se datorează faptului că își schimbă culoarea în preajma sărbătorii. Însă, în ciuda faptului că această floare este atât de frumoasă, cerctări efectuate de către cei de la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) au arătat că este și toxică!

„Vorbim despre o plantă cunoscută şi apreciată, chiar în această perioadă ea se află la loc de cinste pentru că este un simbol al Crăciunului. Înfloreşte acum, în perioada aceasta a Crăciunului şi din acest motiv a primit şi denumirea populară de Crăciuniţă”, a spus Costel Vînătoru, directorul BRGV, potrivit sursei citate.

„Trebuie să avem grijă atunci când o îngrijim, în special când îi rupem frunzele, lăstarii, trebuie să ne spălăm bine pe mâini cu săpun, pentru că sucul acela dacă rămâne pe mâini şi ducem mâna la ochi, la gură, putem să avem iritaţii destul de dure sau foarte grav, putem să facem toxiinfecţie alimentară. Mare atenţie şi la copii în perioada aceasta, mai ales cei care sunt mici, lăsaţi nesupravegheaţi şi care au tendinţa de a duce la gură tot ceea ce prind”, ne-a avertizat acesta.

Cât de toxică este Crăciunița

De asemenea, nici tisa nu este lipsită de pericole. Cetina de tisă poate fi letală și nu există antitod pentru cei intoxicați cu această substanță. „Ceea ce ar trebui să ştim este că, dacă cumva mestecăm sau folosim acele ace de tisa, nu se cunoaşte remediul, lumea ştiinţifică nu a găsit până acum un antidot care să restabilească starea de sănătate. S-au întâmplat adevărate drame, cazuri când au şi murit oameni pentru că au confundat bradul cu tisa”, a mai spus directorul BRGV.

Iar o ultimă plantă la care trebuie să avem grijă este vâscul! Potrivit directorului Băncii de Resurse Vegetale Genetice, părți ale acestei plante, în special semințele, sunt toxice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae Ceaușescu (©„Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 184/1977)
image
image
image
image
image
image
Frigider FOTO Shutterstock jpg
Matia Corvin (© Wikimedia Commons)
FotoJet (5) jpg
casuta rasturnata jpg
FotoJet (3) jpg
Pestera Meziad, una dintre cele mai vizitate peşteri din România jpeg
cer rosu 1 jpg
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net