Calendar ortodox 2022, 15 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Aristarh Pud și Trofim

Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim sunt prăznuiți la data de 15 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim sunt între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 15 aprilie. Zi de post.

Sfinții Apostoli Aristarh Pud și Trofim (foto: doxologia.ro)
Sfinții Apostoli Aristarh Pud și Trofim (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 15 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Aristarh Pud și Trofim

Sfântul Apostol Aristarh a fost episcop în Apamia Siriei și a fost întemnițat împreună cu Gaius de mulțimea furioasă care se ridicase împotriva lui Pavel, întrucât îi era tovarăș apropiat în propovăduirea Evangheliei lui Hristos încât acesta din urmă îl numește “împreună lucrător”. Este pomenit în Faptele Apostolilor și în epistolele Sfântului Apostol Pavel către Coloseni și către Filimon.

Sfântul apostol Pud a fost cetățean înstărit și făcea parte din aristocrația Romei. El era dreptcredincios și i-a găzduit la el acasă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel iar mai apoi a adăpostit întruniri ale credincioșilor. Pe urmă a transformat casa în biserică care s-a numit “păstorească”. Se zice că în casa lui Pud ar fi lucrat cele sfinte chiar sfântul Petru. Este pomenit de către Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Timotei.

Sfântul Trofim a fost și el alături de Sfântul Apostol Pavel în lucrarea. Din Epistola către Timotei aflăm că pe când propovăduiau în Milet Sfântul Trofim a căzut bolnav și nu s-a mai putut deplasa.  Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim au urmat prigonirile pe care le-a îndurat Sfântul Apostol Pavel inclusiv moartea, ei fiind decapitați în timpul prigoanei lui Nero, așa cum a fost și Pavel. 

Troparul Sfinților Apostoli Aristarh, Pud și Trofim

Glasul al 3-lea

Sfinților Apostoli rugați pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli Aristarh, Pud și Trofim

Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Arătatu-s-a astăzi praznicul cel cinstit al Apostolilor, luminându-ne pe noi și alungând întunericul păcatului, celor ce strigăm: arătatu-s-a Lumina și a venit Izbăvirea.

La 15 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul mucenic Crescent cel din Mira Lichiei; 
  • Sfintele mucenițe Vasilisa și Anastasia; 
  • Preacuviosul Leonid episcopul Atenei; 
  • Sfințiii mucenici Teodor preotul și Pavsolipic;
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net