Calendar ortodox 2022, 5 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul

Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul sunt prăznuiți la data de 5 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul sunt între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 5 aprilie. Zi de post.

Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 5 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul

Agatopod și Teodul au trăit la Tesalonic în vremea împăraților păgâni Dioclețian și Maximan. Agatopod era bătrân ca vârstă și foarte înțelept, împodobit cu păr cărunt și îndeplinea funcția de diacon, iar Teodul era un citeț tânăr și chipeș ce își trăia anii tinereții fără prihană în curățenie feciorelnică.

Teodul era fiul unor creștini drepți și mai avea după trup trei frați Capiton, Mitrodor și Filostorghie și toți erau drept-credincioși. Porunca păgânilor împărați ca tot poporul să se închine la idoli a ajuns și la Tesalonic iar creștinii care refuzau să o facă prigoană sufereau. Teodul a visat că va lua în mână un lucru de la o persoană cinstită și când s-a trezit avea un inel în forma sfintei cruci cu care a început să vindece bolile oamenilor și pentru că-i vindeca și pe păgâni și aceștia au început să se întoarcă spre Hristos și să creadă. Deși în acele vremuri de restriște care stârnea multă frică între credincioși și mulți cădeau spre bucuria nestăvilită a diavolilor Agatopod și Teodul nu au fugit și nici nu s-au ascuns ci își vedeau de treaba lor în biserică și ziua și noaptea. Așa i-au prins și i-au aruncat în temniță ostașii guvernatorului Faustin.

Au încercat în fel și chip să-i ademenească a se închina la idoli. I-au amenințat cu tortura, i-au despărțit și iau anunțat pe fiecare că celălalt a abjurat și s-a închinat la diavoli. În cele din urmă i-au aruncat în temniță unde ei nu au încetat să se roage si să-i aducă mulțumire și slavă lui Dumnezeu. Cei aflați alături de ei în temniță închiși pentru diverse mârșăvii au căzut la picioarele sfinților și își cereau iertare crezând în Hristos. Când a aflat guvernatorul s-a mâniat și iar a încercat să-i convingă pe sfinți să jertfească la idoli. I-a supus la chinuri și tortură și după aceea i-a închis singuri ca să nu mai convertească și pe alții. Cei doi a primit același vis și dimineață povestind și-au dat seama că vor pieri înecați.

Faustin guvernatorul i-a scos iar la judecată cerându-le să se închine diavoleștilor idoli și să renunțe la Hristos dar pentru că s-a lovit de refuzul lor neabătut i-a condamnat să li se lege pietre de gât și să fie aruncați în mare. Marea le-a primit trupurile iar valurile le-a scos la uscat dezlegate de legături și de pietre, pline de lumină. Cunoscuții le-au luat și le-au înmormântat cu cinste.  

Troparul Sfinților Mucenici Teodul și Agatopod

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

La 5 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion și Nichifor;
  • Preacuvioasa Maică Teodora din Tesalonic; 
  • Sfinții mucenici Teodora și Didim; 
  • Sfântul mucenic Termu; 
  • Sfântul Mucenic Pompie; 
  • Sfântul Zinon și sfinții mucenici Maxim și Terentie; 
  • Sfântul nou mucenic Gheorghe, care s-a nevoit în noul Efes, în anul 1801, și care prin sabie s-a săvârșit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net