Calendar ortodox 2022, 31 decembrie. Sfinții zilei. Sfânta Cuvioasă Melania Romana

Sfânta Cuvioasă Melania Romana este prăznuită la data de 30 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Cuvioasă Melania Romana este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 31 decembrie.

Sfânta Cuvioasă Melania Romana (foto: doxologia.ro)
Sfânta Cuvioasă Melania Romana (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 31 decembrie. Sfânta Cuvioasă Melania Romana

Sfânta Cuvioasă Melania Romana este una din sfintele pe care ni le-a dăruit cetatea Romei. Ea a împlinit în veci pomenite nevoințe și a avut strălucite victorii asupra păcatelor. Când a ajuns la vârsta măritișului Melania supăra pe părinții ei cu prea multe rugăciuni și pentru că dorea să rămână fecioară. Ei nu erau de acord încât nu aveau alt moștenitor așa că atunci când a împlinit 14 ani i-au aranjat căsătoria cu un tânăr de 17 ani, de neam bun, pe nume Apelian.

După ce nunta s-a săvârșit ea nu s-a răzgândit și se ruga de Apelian să o lase să trăiască în curăție. Plângea și se ruga de el, îi oferea tot ce avea numai să o lase în pace. El însă nu a ascultat-o așa ci își dorea de la ea un moștenitor, și-i promitea că după ce o să-i facă un copil vor trăi în curăție așa cum își dorește ea. Nu a fost așa căci Apelian nu s-a ținut de cuvânt și a dorit și un al doilea copil, iar pe Melania a ispitit-o gândul fugii de acasă. Nu a fugit gândind că e păcat să-și părăsească familia așa că l-a primit din nou pe Apelian drept soț.

Când a fost să nască, băiatul nu a trăit decât cât să apuce să fie botezat. Iar durerile nașterii nu au lăsat-o pe Melania după naștere ci au continuat. Bărbatul s-a dus la biserică să se roage iar când a venit ea i-a cerut ca de data asta să-și țină cuvântul și să trăiască restul vieții ca frate și soră. Apelian o iubea foarte mult și dragostea pentru ea și sănătatea ei așa că i-a promis și durerile pe dată au încetat. Nu după mult timp le-a murit și fiica așa că au rămas singuri. Averea lor era mare așa că au început a o dărui lui Hristos prin mâna săracilor și viețuiau așa cum promiseseră păzind curățenia împreună. Cu atât mai mult sunt de admirat întrucât Apelian avea acum 24 de ani iar Melania împlinea 20, iar focul dorințelor trupești arde în tinerețe precum ardeau cuptoarele Babilonului iar averea lor era atât de mare încât nu o puteau vinde la adevărata prețuire întrucât nimeni nu avea atât de mulți bani cât valora doar o casă de-a lor, iar ei aveau case și proprietăți peste tot imperiul. Așa că au început a călătorii la acele proprietăți unde vindeau tot ce aveau și împărțeau săracilor.

Au mers în Sicilia, în Libia și Cartagina, au mers și la Alexandria unde au luat binecuvântare de la Sfântul Chiril, au mers în Egipt și peste tot pe unde mergeau se nevoiau, citeau atât Vechiul și Noul Testament de câte trei ori pe an, Sfânta Melania dormea două-trei ore pe noapte și restul timpului îl priveghea, mânca numai seara iar duminica nu mânca deloc, se putea în slujba tuturor ori unde se afla. Apoi s-a retras la o mănăstire de pe muntele măslinilor din Ierusalim. Spre sfârșitul vieții a primit de la Dumnezeu și darul vindecări și a tămăduit printr-o simplă atingere chiar piciorul împărătesei Evdochia care era scrântit și împărăteasa nu mai putea atinge pământul cu el. Pe măsură ce îmbătrânea a slăbit foarte dar la îndatoriri nu a renunțat.

În ultima zi a vieții s-a așezat pe pat și-a pus mâinile pe piept în semnul crucii și a adormit întru Domnul la 31 decembrie 439, iar la înmormântarea ei au participat toți monahii și toate monahiile din Cetatea Sfântă și din împrejurimi.

Troparul Sfintei Cuvioase Melania Romana

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Melania, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Melania Romana 

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Luminându-ți-se sufletul cu Luminările Celui Ce ne-a Strălucit nouă din Fecioara, ai strălucit în fapte bune, ceea ce ești vrednică de laudă. Că împărțind pe pământ avuția cea stricăcioasă, ai îngrămădit comoară de avuție cerească și în sihăstrie ai strălucit lămurit. Pentru aceasta cu dragoste te cinstim pe tine, Preacuvioasă Melania.

La 31 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Zotic, hrănitorul de orfani; 
  • Sfântul Ghelasie; 
  • Sfintele zece fecioare cele din Nicomidia; 
  • Sfânta Muceniță Olimpiodora;
  •  Sfântul Gaiu; 
  • Sfânta Muceniță Nemia; 
  • Sfântul Mucenic Vusiride; 
  • Sfântul Mucenic Gaudentie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net