Calendar ortodox 2022, 4 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├ónta Muceni╚Ť─â Pelaghia

Sf├ónta Muceni╚Ť─â Pelaghia este pr─âznuit─â la data de 4 mai ├«n calendarul ortodox. Sf├ónta Muceni╚Ť─â Pelaghia este ├«ntre sfin╚Ťii zilei s─ârb─âtori╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 4 mai.

calendar ortodox 2021 4 mai sfanta mucenita pelaghia png
Sf├ónta Muceni╚Ť─â Pelaghia (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 4 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├ónta Muceni╚Ť─â Pelaghia

├Än vremea prigoanelor dezl─ân╚Ťuite de ├«mp─âratul Diocle╚Ťian ├«mpotriva cre╚Ötinilor mul╚Ťi fugeau din ora╚Öe de m├óna tiranului dar cei mai tari ├«n credin╚Ť─â r─âm├óneau ╚Öi se rugau ├«n biserici aduc├ónd slav─â lui Dumnezeu ╚Öi rug├óndu-se pentru├«nt─ârirea nevoin╚Ťelor. ├Än acele vremuri tulburi ├«n cetatea Ciciliei din Tars p─âstorea episcopul Clinon care pe mul╚Ťi elini ├«i convertea ╚Öi ├«i boteza cre╚Ötini. ├Ämp─âratul a prins ╚Öi el de veste de faptele lui Clinon dar nu reu╚Öea s─â-l prind─â deoarece el nu st─âtea pe loc ci se nevoia c─âl─âtorind pe la to╚Ťi cre╚Ötinii pe care-i ╚Ötia ╚Öi care se ascundeau de frica urgiei. Tot atunci a prins dragoste de Hristos ╚Öi Pelanghia, fecioar─â de neam bun ╚Öi bogat, frumoas─â ╚Öi ├«n╚Ťeleapt─â, ╚Öi a hot─âr├ót ├«n sinea ei ca numai lui s─â-i fie mireas─â dar nu reu╚Öea s─â-l ├«nt├ólneasc─â pe episcop s─â se boteze ╚Öi s─â devin─â mireasa mirelui ceresc care este f─âr─â de moarte. Fiul ├«mp─âratului a aflat de frumuse╚Ťea Pelaghiei ╚Öi a cerut-o de la mama ei s─â o ia de nevast─â, dar ea l-a refuzat spun├óndu-i c─â s-a ÔÇťlogodit cu Fiul lui Dumnezeu, cu ├Ämp─âratul cel f─âr─â de moarte". Pelaghia a cerut ├«ng─âduin╚Ťa mamei sale s─â mearg─â ├«n vizit─â la doica ei cu daruri ╚Öi ├«nso╚Ťit─â de slugi a plecat.  C├ónd trecea pe l├óng─â un munte ├«mp─âdurit un om le-a ie╚Öi ├«n ├«nt├ómpinare ╚Öi s-a dovedit a fi chiar Clinon, episcopul cre╚Ötinilor. Atunci ea i-a d─âruit toate podoabele ei spre a ├«i fi de folos ╚Öi a ajuta pe cre╚Ötini

Troparul Sfintei Muceni╚Ťe Pelaghia din Tars

 Glasul al 4-lea

Mielu╚Öeaua Ta, Iisuse, Pelaghia, strig─â cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc ╚Öi pe Tine c─âut├óndu-Te m─â chinuiesc ╚Öi ├«mpreun─â m─â r─âstignesc, ╚Öi ├«mpreun─â m─â ├«ngrop cu Botezul T─âu; ╚Öi p─âtimesc pentru Tine, ca s─â ├«mp─âr─â╚Ťesc ├«ntru Tine; ╚Öi mor pentru tine, ca s─â viez pentru Tine; ci, ca o jertf─â f─âr─â de prihan─â, prime╚Öte/m─â pe mine ceea ce cu dragoste m─â jertfesc ╚Üie. Pentru rug─âciunile ei, ca un milostiv, m├óntuie╚Öte sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceni╚Ťe Pelaghia din Tars

Glasul al 3-lea

Fecioara ast─âzi pre Cel mai presus de fiin╚Ť─â na╚Öte, iar p─âm├óntul pe╚Ötera Celui neapropiat aduce. ├Ängerii cu p─âstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua c─âl─âtoresc. C─â pentru noi s-a n─âscut prunc t├ón─âr, Dumnezeu cel mai ├«nainte de veci.

Ur├ónd cele vremelnice, ╚Öi ├«mp─ârt─â╚Öindu-te de bun─ât─â╚Ťile cele cere╚Öti, pentru chinuire ai primit cunun─â, preacinstit─â Pelaghia, ╚Öi p├óraiele s├óngiurilor ca un dar ai adus St─âp├ónului Hristos. Roag─â-te s─â ne m├óntuiasc─â pe noi din nevoi, cei ce cinstim pomenirea ta.

La 4 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├ónta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin; 
  • Sf├óntul Cuvios Ilarion, f─âc─âtorul de minuni; 
  • Sf├óntul Cuvios Nichifor, egumenul M─ân─âstirii Midichia; 
  • Sf├óntul Cuvios Nichifor Isihastul; 
  • Sf├óntul Cuvios Atanasie, episcopul Corintului; 
  • Sfin╚Ťii Cuvio╚Öi Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian ╚Öi Macrovie ╚Öi cei ce au m─ârturisit ├«mpreun─â cu ei ├«n Schitopoli (Palestina).
image png
carmen tanase jpeg
card ajutor jpg
Vladimir Putin FOTO AFP
image png
mircea solcanu2 png
12 linda evangelista main jpg jpeg
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG
iohannis erdogan 2 jpg
orban zelenski jpg