Calendar ortodox 2022, 26 aprilie. Sfântul Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Sfântul Mucenic Vasilevs este prăznuit la data de 26 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Vasilevs este între sfinții zilei prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 26 aprilie.

Calendar ortodox 2022, 26 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Sfântul mucenic Vasilevs (foto: doxologia.ro)
Sfântul mucenic Vasilevs (foto: doxologia.ro)

Sfântul mucenic Vasilevs a trăit și a slujit în timpul împărăției lui Maxențiu și apoi ăn timpul împăratului Liciniu cumnatul lui Constantin cel Mare. Dacă la un moment dat Liciniu a părut binevoitor credincioșii lui Hristos el s-a întors repede împotriva lor, la viața necurată și fără rușine. Deși era însurat cu sora împăratului Constantin a poftit după o tânără fecioară pe nume Glafira, o creștină aflată în slujba soției lui. Aceasta s-a dus la împărăteasă și i-a spus de propunerile necurate și necuviincioase ale lu Liciniu iar aceasta i-a dat bani cinstitei fecioare și a îndemnat-o să fugă în lume pentru a se păzi de poftele împăratului. Glafira a ajuns tocmai în ținuturile Amasiei unde slujea Vasilevs unde a împărțit tot ce avea de la împărăteasă și a început a viețui în comunitatea creștină de acolo. Dacă la început Liciniu a crezut-o moartă pe Glafira și poftele i s-au mai ostoit, diavolul cel neadormit nu se odihnea și a făcut în așa fel încât o scrisoare a Glafirei către protectoarea sa, împărăteasa a intrat în mâinile lui Venign, postelnicul împăratului care s-a dus întins la împărat. Liciniu a fost cuprins de mânie aflând că Glafira trăiește și a trimis scrisoare către guvernatorul Amasiei ca să-i lege pe episcopul Vasilevs și pe Glafira și să-i aducă înaintea sa. Dar prin voia lui Dumnezeu Glafira a trecut la domnul înainte ca ordinul să ajungă la guvernator iar acesta l-a trimis numai pe Vasilevs care era urmat de doi diaconi, Partenie şi Teotim. Ei au pătimit multe de la soldații care i-au capturat iar în Nicomidia, capitala împărăției au cunoscut pe Elpidifor care mult le-a fost de folos. După ce Vasilevs l-a înfruntat pe împărat mărturisindu-și credința acesta l-a ucis și a poruncit să fie aruncat în mare. Elpifidor, Partenie şi Teotim au încercat să-i mituiască pe soldați să nu arunce trupul Sfântului dar aceștia au refuzat. Elpifidor a avut vedenie în acea noapte în care i se spune că Sfântul Vasilevs îi așteaptă la Sinope și mergând acolo a primit veste să arunce plasele în mare și așa au pescuit trupul Sfântului pe care l-au înmormântat cu cinste. Iar Împăratul Constantin s-a ridicat cu oaste și l-a bătut pe Liciniu pentru că nu-și respectase cuvântul și-i prigonea pe creștini.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând şi cu credința răbdând până la sânge, Sfințite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Glasul 4 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Biruind porunca împăratului, ai câştigat Împărăția Cerească, Sfințite Mucenice Vasilevs, întru care dănțuind, adu-ți aminte de noi, cei ce cinstim pomenirea ta, sfințite mucenice.

La 26 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Glafira; 
  • Sfânta Cuvioasă Iusta; 
  • Sfântul Cuvios Nestor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net