Calendar ortodox 2022, 4 martie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan

Calendar ortodox 2022, 4 martie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan (foto: doxologia.ro)

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a avut încă din tinerețe duh duhovnicesc. El și-a trăit viața nevoindu-se în pustiu viețuind cu plăcere de Dumnezeu. El a trăit în pustia Lichiei, apoi a trecut în pustia Tebiadei în Egipt și s-a întors după un timp în Lichia. În vremea împăratului Teodosie cel Tânăr s-a stabilit în pustia Iordanului și pentru că strălucea precum o seta în jurul lui s-a strâns o viață monahală și s-a întemeiat o mănăstire. În vremurile alea biserica era tulburată de erezia lui Nestorie și unii eretici s-au ridicat împotriva Sinodului al 4-lea ecumenic. Gherasim a căzut mai întâi în ispita diavolească dar a biruit și izgonit pe diavolii nevăzuți și s-a întors la adevărata credință căindu-se foarte tare pentru greșeala în care căzuse. Se nevoia atât de tare încât nici foc nu aprindea în sihăstria lui, nici să citească nici să se încălzească, iar de venea cineva la el pentru a aprinde foc îi trimitea la mănăstire, cu începătorii. Odată în Postul Paștelui când s-a dus în pustia cea mai pustie a văzut îngerii plecând cu sufletul sfântului Eftimie și l-a luat pe ucenicul Chiriac și s-au dus la chilia sfântului pe care l-au găsit adormit întru Domnul. Odată când mergea prin pustie a întâlnit un leu care avea un laba umflată de la un spin care se infectase. S-a uitat la sfântul cu ochii blânzi și sfântul i-a înțeles cererea de ajutor de parcă i-ar fi vorbit. I-a scos ghimpele din picior și i-a oblojit rana, iar leul vindecându-se nu l-a mai părăsit. El îl urma pe Gherasim oriunde se ducea, ca un ucenic credincios, iar acesta îl hrănea cu pâine și cu linte, dar nu înceta să se minuneze de recunoștința lui.

Așa de mare încredere aveau în leu încât îi dădeau catârul să-l ducă să-l pască. Numai că într-o zi leul a adormit, și un om care trecea pe acolo cu trei cămile a văzut catârul și l-a luat. Părinții au crezut că leul l-a mâncat căci acesta stătea și privea vinovat în jos dar nu putea grăi să spună ce s-a întâmplat. Așa că au pus pe seama leului și treaba catârului, adică îl foloseau să care apa. Un ostaș care venea uneori pe acolo ca să se roage a văzut chinul animalului și aflând povestea a cumpărat un catâr ca să elibereze leul de muncă. Dar omul care luase catârul s-a întors din călătoriile lui cu cămilele și catârul încărcat de grâne iar leul l-a recunoscut și i-a ieșit în întâmpinare, omul s-a speriat și a fugit lăsând tot ce avea. Leul a luat catârul de căpăstru și de el erau legate și trei cămile și pe toate le-a dus la Gerasim care  s-a întors către frați zâmbind și le-a spus: "În zadar am ocărât leul, crezând că a mâncat catârul!". Când Sfântul Gherasim a trecut la Domnul, leul era plecat iar când s-a întors, îl căuta peste tot neliniștit. Degeaba încercau frații să-l hrănească sau să-l liniștească deoarece el îl voia doar numai pe Sfântul. Atunci părintele Savatie l-a luat și l-a dus la locul unde era înmormântat, iar leul a început să se jelească, apoi s-a așezat pe mormânt a răcnit odată tare și a murit și el, acolo pe mormânt. Toate acestea nu s-au făcut ca să ne arate că leul a avut suflet cuvântător ci pentru că Dumnezeu a vrut să-l preamărească pe cel ce l-a preamărit pe el, și se asemenea să ne arate nouă cu aveau animalele ascultare de Adam înainte să fie alungat din Rai.

Troparul Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan

Glasul al 8-lea.

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gherasim, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan

 Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Aprinzându-te de dorirea celor de sus, asprimea pustiului Iordanului mai mult decât toate dulcețile lumii ai socotit-o, acolo, plecându-se ție fiara cu ascultare până la moarte, cu jale pe mormântul tău s-a sfârșit, într-acest fel preamărindu-te Dumnezeu; pe Care roagă-L pentru noi, Sfinte Preacuvioase Părinte Gherasim.

La 4 martie  în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Pavel și Iuliana, sora lui; 
  • Sfinții Mucenici Codrat, Acaciu și Stratonic; 
  • Sfântul Grigorie, episcopul Asului, din Anatolia.
image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net