Calendar ortodox 2022, 8 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf

Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf, este prăznuiți la data de 8 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf  sunt între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 8 aprilie. Zi de post.

calendar ortodox 2021 8 aprilie sfantul apostol irodion jpeg
Sfântul Apostol Irodion (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 8 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf 

Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf fac parte din ceata celor 70 de apostoli aleși de Domnul pentru apostolat. Îi cunoaștem din epistolele Sfântului apostol Pavel care-i pomenește în diverse ocazii și diferite locuri.

Sfântul Apostol Irodion

Slăvitul și lăudatul Apostol Irodion – care mai este amintit și ca Herodion sau Rodion -, a fost rudă cu Sfântul Apostol Pavel. A fost episcop în Neoparția și a convertit mulți elini pe care i-a întors la dreapta învățătură.

A fost omorât în bătaie de păgânii care s-au însoțit cu iudeii pentru a-i veni de hac. L-au bătut cu pietre, l-au ciomăgit și până la urmă l-au înjunghiat. L-au lăsat crezând că este mort într-o baltă de sânge, dar Sfântul Apostol Irodion s-a ridicat și și-a continuat apostolatul.  A propovăduit cu Sfântul Apostol Pavel în Roma și a fost decapitat deodată cu Sfântul Apostol Olimp sub privirea unei mulțimi de curioși în aceeași zi cu Sfântul Apostol Petru. Este prăznuit la 4 ianuarie împreună cu cei 70 de apostoli, la 28 martie, la 8 aprilie și la 10 noiembrie.

Sfântul Apostol Agav

Sfântul Apostol Agav, care mai este pomenit și ca Agavos, a înainte văzut o foamete ce a avut loc în timpul lui Cezar Claudiu și a profețit că Sfântul Apostol va fi legat și dat pe mâna barbarilor de către evreii din Ierusalim.

A propovăduit Evanghelia în locurile unde i-a fost rânduit și pe mulți a întors la dreapta credință. Este sărbătorit în aceași zi cu Sfinții Apostoli Irodion, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis, toți primind coroana muceniciei în aceeași zi, ca urmare a torturilor pe care le-au suferit.

Sfântul Apostol Ruf

Slăvitul și lăudatul Apostol Rufa este amintit de sfântul Apostol Pavel în epistola sa către romani. A fost episcop în cetatea Tebei și a propovăduit Evanghelia unde i-a fost rânduit. 

Troparul Sfinților Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis

 Glasul al 3-lea

Sfinților Apostoli rugați pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Arătatu-v-ați ucenici ai lui Hristos și Apostoli preacinstiți, Sfinților Irodion mărite, Agav și Ruf, Asincrit și Flegon, împreună cu Ermis. Rugați-vă pururea Domnului să ne dea iertare de greșeli nouă, celor ce vă lăudăm pe voi.

La 8 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Preacuviosul Celestin papă al Romei; 
  • Sfântul Pavsilip; 
  • Sfântul mucenic Ioan Corabierul.
cub andreea esca (1) png
cub roxana nemes animat gif
archie battersbee jpg
the sandman jpg
nikita de romania jpg
zodiac 600x400 jpeg
4 britney spears 5 jpg jpeg
artista lacul morii 3 PNG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
zodiac 600x400 jpeg
calendar ortodox 2021 08 august sfantul ierarh emilian marturisitorul episcopul cizicului png
untold jpeg
depresie coronavirus sinucidere jpeg
artista lacul morii 3 PNG
metrou piata unirii 0 jpeg