Calendar ortodox 2022, 30 martie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioan Scărarul
Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este prăznuit la data de 30 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 30 martie.
Calendar ortodox 2022, 30 martie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioan Scărarul
Nu se știe cu precizie de unde este sau cărui neam a aparținut Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, ci se știe doar că avea numai 16 ani când cuprins de înțelepciunea Dumnezeiască, a ales calea pustniciei în muntele Sinai. Viața lui care murise lumii și-a rânduit-o ca cel mai mic dintre frații monahi, nu făcea nimic după voia lui și nu îndrăznea să rostească nici un cuvânt ca și cum ar fi fost fără cuvântare și fără voință. Starețul și învățătorul cuviosului Ioan, părintele Stratighiea profețit în ziua în care l-a tuns la monahism, că “are să fie ca o mare stea în toată lumea” și toți bătrânii și înțelepții îl recunoșteau ca cel mai mare dintre ei măcar că avea numai 20 de ani. S-a retras la mănăstirea Tola unde a petrecut 40 de ani fără încetare, învăpăiat de dragostea către Dumnezeu, mânca puțin, de parcă numai gusta, tot ce avea dăruia altora nepăstrând nimic pentru sine, făcea mereu voia altora nefăcând nimic pentru sine. Nu grăia mai nimic pentru a nu grăi în deșert.
Era chip al faptelor bune și doctor al rănilor dinăuntru căci se ruga permanent pentru toți cei care-i cereau ajutorul. După 40 de ani de monahie a fost ales egumen al Muntelui Sinai și multe minuni a făcut Dumnezeu prin el. Odată au avut 600 de oaspeți și toți l-au văzut chiar pe Moise dând ajutor la masă, dar nu au înțeles aste decât după ce acesta a dispărut. Localnicii veneau la cuviosul Ioan chiar și când era secetă pentru că rugăciunile lui era bine primite de Dumnezeu și seceta înceta și pământul se adăpa. Precum Moise a coborât din muntele Sinai, la fel și cuviosul Ioan ne-a lăsat nouă scara Dumenzeiescului urcuș ale cărei lespezi trebuie să le urcăm pentru părăsirea păcatului și dobândirea virtuților.
Treptele Scării virtuților sau Scării Raiului arătată nouă de Sfântul Cuvios Ioan Scărarul
- Despre lepădarea de lume
- Despre neîmpătimire, adică neîntristare
- Despre înstrăinare
- Despre ascultare
- Despre pocăință
- Despre amintirea de moarte
- Despre bucuria plânsului
- Despre nemâniere și blândețe
- Despre ținerea de minte a răului
- Despre grăirea de rău
- Despre limbuție și tăcere
- Despre minciună
- Despre trândăvie
- Despre preaiubitul și vicleanul stăpân care este stomacul
- Despre puritate și înfrânare
- Despre iubirea de arginți
- Despre sărăcia alergătoare către cer
- Despre nesimțire (scil. indolență, insensibilitate)
- Despre somn și rugăciune și despre cântarea de psalmi în comun
- Despre privegherea trupească și duhovnicească
- Despre nebărbăteasca temere
- Despre slava deșartă
- Despre mândrie și blasfemie
- Despre blândețe, simplitate, nerăutate și viclenie
- Despre minunata smerenie
- Despre deosebirea gândurilor (discernământul). Recapitularea pe scurt a celor XXVI cuvinte anterioare.
- Despre isihia (liniștea) trupului și sufletului
- Despre sfânta și fericita rugăciune
- Despre liberarea de patimi (apathia), despre desăvârșire și despre învierea sufletului
- Despre legătura celor trei virtuți, adică credința, nădejdea și dragostea.
Troparul Sfântului Cuvios Ioan Scărarul
Glasul 1
Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Ioan. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Glasul al 8-lea
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Cuvios Ioan Scărarul
Glasul al 4-lea
Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Ca pe un Luceafăr ce își îndreaptă lumina fără de greșeală până la marginile lumii, te-a pus pe tine Domnul, spre pildă de înfrânare, Îndreptătorule Ioan, părintele nostru.
La 30 martie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți
- Sfânta Euvula, mama Sfantului Pantelimon;
- Sfântul Proroc Ioad; Sfântul Cuvios Ioan;
- Sfântul Ioan, patriarhul Ierusalimului;
- Sfântul Mucenic Zaharia cel Nou.