Calendar ortodox 2022, 8 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Ultima actualizare:

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt prăznuiți la data de 8 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfinții Mihail și Gavriil sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 8 noiembrie. 

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (foto: doxologia.ro)
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 8 noiembrie. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Soborul Sfântului Arhanghel Mihail și al celorlalte Puteri Cerești fără de trupuri se prăznuiește în această zi în biserică după scrierile sfinților părinți. Au fost nenumărate disputele și ispitele în Biserică privind puterile cerești. Totuși în Colose s-a început construirea biserici închinate Sfântului Arghanghel Mihail. Mihail, care se traduce “puterea lui Dumnezeu” era considerat comandantul Puterilor cerești și de aceea deseori este reprezentat ca războinic. El s-a luptat cu Satana în pustie pentru trupul lui Moise, el a strigat “Să luăm aminte” după căderea lui Lucifer și a îngerilor căzuți împreună cu el. Practic aceste vorbe au încheiat căderea îngerilor.

Tot Arhanghelul Mihail a dus plăgile peste Egiptul lui Faraon înaintea Exodului dar a și însoțit poporul ales în rătăcirea lui spre pământul făgăduinței. Tot Arhanghelul Mihai a vorbit cu Iisus Navi, a stins cuptorul tinerilor din Babilon l-a păzit pe Daniil în groapa cu lei și a pedepsit Sodoma și Gomora. El l-a scos viu pe Lot din Sodoma și tot el va suna trâmbița la Judecata de Apoi. În secolul al V-lea s-a construit la Constantinopol o biserică închinată sfântului Arhanghel Gavriil, pe termele lui Arcadius.

Gavriil care se traduce “bărbat-Dumnezeu” este mesagerul care a adus veștile bune oamenilor. El nu este războinic și nu poartă sabie, el poartă floarea de crin a bucuriei pure. Gavriil a adus vestea cea bună Fecioarei Maria, taina întrupării lui Dumnezeu, el a înștiințat pe Maria de nașterea lui Ioan Botezătorul și înaintemergătorul Domnului. Gavriil a vorbit cu Zaharia spunându-i că soția lui va naște la bătrânețe pe Ioan și tot el a dat glas pentru prima oară numelui de Iisus. Tot sfântul arhanghel Gavriil l-a liniștit pe Iosif a dat păstorilor vestea cea bună a nașterii Mântuitorului și tot el a vorbit Mariei și lui Iosif spunându-le când să fugă și să se întoarcă din Egipt. 

Sfântul Dionisie Aeropagitul a alcătuit o ierarhie a cetelor de îngeri, în funcție de cât de aproape stau de slava lui Dumnezeu. Cel mai aproape stau Serafimii, Heruvimii și Scaunele. Serafimii au câte șase aripi și sunt chipul focului, heruvimii sunt înțelepții cu chip care strălucesc cu lumina strălucitei înțelegeri, iar scaunele îl susțin pe Dumnezeu fiind numite și purtătoare de Dumnezeu.

Apoi urmează ierarhia de mijloc Domniile – care domnesc peste ceilalți îngeri -, Puterile – slujesc Domnului și ajută oamenilor ce ostenesc - și Stăpâniile – au stăpânire peste diavoli și sarcina lor este să potolească dracii. 

Ultimul inel de îngeri, cel mai aproape de oameni este format din Începătorii care lucrează la îndreptarea  lumii și la păzirea popoarelor și a neamurilor. Arhanghelii sunt vestitorii voii lui Dumnezeu, cei care vestesc tainele mari și descoperă prorocirile. Îngerii sunt cei care comunică cu fiecare dintre noi și a căror sarcină este de a îi avea în grijă pe oameni. Toți îngerii vor fi de față la Judecata de apoi. Iar faptul că ei rostesc într-un glas voia lui Dumnezeu se numește sobor.  În afară de Mihail și de Gavriil mai este pomenit în Biblie doar Rafail care este considerat tămăduitor al neputințelor omenești. 

Din alte scrieri apocrife alte nume de îngeri cunoaștem: 

Uriil, luminător al celor întunecați.

Salatiil, statornic rugător pentru neamul omenesc. Gudiil, aduce slavă lui Dumnezeu și întărește pe cei ce se nevoiesc la fapte bune. Varahiil, aduce binecuvântare dumnezeiască pe pământ și este ultimul din arhanghelii pe care-I cunoaștem după nume.

Troparul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Mai-marilor Voievozi ai oștirilor cerești, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: Izbăviți-ne din nevoi, ca niște Mai-mari peste cetele Puterilor celor de sus. Condac la Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești

Mai marilor Voievozi ai lui Dumnezeu, slujitorilor Dumnezeieștii Slave, povățuitorii oamenilor și Căpeteniile îngerilor, cereți pentru noi ceea ce este de folos și mare milă, ca niște mai mari Voievozi ai celor fără de trup.

La 8 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Cuvioasă Eufrosina cea Tânără din Constantinopol; 
  • Sfânta Cuvioasă Marta, prințesă de Pskov și apoi monahie; 
  • Sfântul Nou Mucenic Mihail binecuvântatul din Cernigov; 
  •  Sfântul Nou Mucenic Pavel, preot (Rusia, +1937); Cuviosul Visarion (Toia), protosinghel de la Mănăstirea Lainici (1882 - 1951)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net