Calendar ortodox 2022, 31 octombrie. Sfinții zilei: Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul

Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul la data de 31 octombrie în Calendarul ortodox. Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul sunt  dintre sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 31 octombrie. 

Calendar ortodox 2022, 31 octombrie: Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul

Sfinții Apostoli Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul
Sfinții Apostoli Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul

Sfântul Apostol Stahie a fost făcut episcop de către Sfântul Andrei și împreună cu ridicat și întocmit biserică  în Arghiropoli. A strâns în jurul său mulți credincioși care-i urmau învățătura despre viața mântuitoare. A păstorit și a nevoit spre mântuire timp de 16 ani, apoi a adormit întru Domnul.   

Sfinții Urban și Amplie au fost făcuți episcopi tot de cei întâi chemat, Sf Apostol Andrei. Urban în Macedonia și Amplie în Diospoli propovăduiau pe Iisus Hristos și dovedeau înșelăciunea idolilor păgâni. Au fost uciși de păgâni pentru sârguința lor primind coroana muceniciei. Narcis a fost episcop în Atena, Apelie în Ieraclia și Aristobul în Britania unde fiecare în parte propovăduiau Evanghelia lui Iisus Hristos și și-au dat sufletele fericite în mâinile Domnului după multe osteneli și suferințe.

Troparul Sfinților Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis

Glasul al 3-lea

Sfinților Apostoli, rugați pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis

Glasul 8 

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca niște sfințite vistierii ale Preasfântului Duh și raze ale Soarelui Măririi, după datorie, să lăudăm pe Înțelepții Apostoli, pe Apeles, pe Urban și pe Aristobul, pe Amplie, pe Narcis și pe Stahie, pe care i-a adunat harul Dumnezeului nostru.

Calendar ortodox 2022, 31 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Mucenic Epimah

Sfântul Mucenic Epimah s-a născut în Egipt din părinți creștini. De mic l-a iubit pe Dumnezeu și se identifica pe sine cu Sf Ioan Botezătorul și de aceea a petrecut mult timp în singurătate în muntele Pilisiului.

Nu avea cine să-l povățuiască în viață așa că cel ce o făcea era chiar Duhul Sfânt. și după ce a trăit el vreme îndelungată în pustiu a nevoit și a ostenit a aflat că în Alexandria creștinii sunt chinuiți de păgâni și din această cauză mulți fug  în munți sau se ascund în pustietăți iar alții se leapădă de Hristos.

De aceea el a părăsit pustiul și s-a dus degrabă la Alexandria căutând să pătimească până la capăt din dragoste pentru Hristos. 

Acolo l-a găsit pe guvernator stând la judecată și condamnând la tortură oameni a căror singură vină era că erau creștini și se închinau la cruce.  Cuprins de râvnă a sărit să-l atace iar guvernatorul a fost uimit de o acțiune așa de nesăbuită așa că a poruncit să fie întemnițat.  Numai că din acel moment nici unul din cei din temniță, îmbărbătați de sfântul Epimach nu au mai renunțat la credință și îndurau chinurile cântând psalmi și spunând rugăciuni. Când i-a venit rândul sfântului acesta se ruga de torționari să-l chinuie cât mai tare și cât mai mult pentru a merita Împărăția Cerurilor. Sângele care sărea din trupul lui chinuit îi vindeca pe cei pe care-i stropea  iar aceștia strigau “Mare este Dumnezeul pe Care pătimitorul acesta îl mărturisește". După chinuri l-au decapitat iar sfântul și-a pus sufletul în mâinile lui Hristos, pentru care a pătimit.

Troparul Sfântului Mucenic Epimah

Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Epimah, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

La 31 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Iacob, episcopul Megdoniei
  • Cuvioșii Părinți  Spiridon și Nicodim, prescuarii de la Pecerska
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cub theo rose png
cub smiley png
cub claudia pavel cream png
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Oxi de la Chefi la Cutite 5 jpg
cub mircea bravo png
cub irinel columbeanu  monica gabor mr pink png
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 3 februarie sfantul simeon doxologia jpeg
foto1 sorin balos chirurg de top  blur la femeieB jpg
rate marite jpg
fototapet steag sua 15514 jpg
16x9   theodor andrei jpg
guineea jpg