Calendar ortodox 2023, 1 aprilie. Sfinții zilei. Sfânta Maria Egipteanca
Sfânta Maria Egipteanca este prăznuită la data de 1 aprilie în Calendarul ortodox. Sfânta Maria Egipteanca este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 1 aprilie. Pomenirea morților.
Calendar ortodox 2023, 1 aprilie. Sfinții zilei. Sfânta Maria Egipteanca
Sfânta Maria Egipteanca este pentru biserica ortodoxă modelul pocăinței prin excelență. Pe Maria a găsit-o fericitul Zosima când rătăcea în pustie și așa s-a aflat povestea ei. I-a apărut ca o umbră așa de slabă și neagră era iar părul lung și alb. A alergat după ea să o prindă dar nemaiputând de bătrânețe a început să se tânguie. Iar ea i-a spus pe nume și i-a cerut binecuvântare, dar mai înainte să-i arunce o zdreanță să-și acopere goliciunea femeiască. După ce i-a dat binecuvântarea și au stat puțin de vorbă s-a vădit că Maria știe multe despre Zosima în timp ce acesta nu știa nimic despre ea. Iar când a început să se roage, părintele Zosima ne spune că s-a ridicat de la pământ cam vreo 30 de centimetri în aer și i s-a părut că e un duh necurat.
Dar ea din nou l-a ghicit și i-a spus că nu e duh prefăcut ci nu este decât o femeie păcătoasă botezată cu Duh Sfânt, și a început să-i dezvăluie despre ea ceea ce s-a păstrat până în zilele noastre. Maria a fugit de acasă când avea 12 ani părăsindu-și părinții și a mers în cetatea Alexandriei unde după ce și-a dat de bună voie fecioria a început să se desfrâneze. 16 ani a trăit în curvie cu tot felul de oameni, fără a obține bunuri materiale, ci numai pentru a își sătura poftele trupești. Într-o vară a văzut un grup de pelerini și a cerut să se alăture lor, ca să o primească le-a promis că va plăti cu trupul. Acolo pe corabie i-a ispitit pe toți să păcătuiască cu ea, și mai apoi în Ierusalim pe mulți alții. La praznicul Înălțării Sfintei Cruci a văzut mulțimea mergând la biserică dar când a dat să intre o putere a împiedicat-o, oricât s-a străduit nu a putut trece de forța aceea. S-a așezat rușinată într-un colț de pridvor căci ochii ei fuseseră atinși de lumina înțelegerii. Acolo era Icoana Maicii Domnului și Maria s-a rugat la ea cu sinceră pocăință să-i îngăduie să intre în biserică să se poată închina la Sfântul Lemn pe care a fost crucificat Domnul Nostru, promițând că își va îndrepta viața. A încercat din nou să intre și nimic nu a mai împiedicat-o și după ce s-a închinat i-a mulțumit Măicuței Sfinte de Dumnezeu Născătoare și i-a cerut să o îndrume în continuare. A auzit un glas care-i i-a spus “De vei trece Iordanul, bună odihnă vei afla!” Așa că a mers la Iordan unde s-a spălat, apoi a mers la biserica sfântului Ioan Botezătorul unde s-a împărtășit, apoi a mâncat jumătate e pâine, a băut apă din Iordan și a adormit. Apoi cu trei pâini și jumătate s-a afundat în pustie, fără să mai vadă chip omenesc, numai rugându-se la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor vreme de 47 de ani. Timp de 17 ani s-a luptat cu poftele trupești, cu pofta de desfrâu, de mâncăruri și băuturi, de cântece și dansuri diavolești. A plâns și s-a rugat la Născătoare de Dumnezeu să o ajute să-și țină făgăduiala.
După ce a povestit toate acestea a rugat pe Zosima să nu spună nimănui despre ea și i-a cerut să se vadă din nou după un an. După un an Zosima a mers la Iordan, cu alimente și cu sfintele taine și după o așteptare și-a făcut și Maria apariția pe malul celălalt. Când Zosima se întreba cum va trece cuvioasa apa ea a pășit pe apă și a venit lângă el. I-a cerut să-i spună “Crezul”, simbolul și rugăciune Domnească, “Tatăl Nostru”, s-a împărtășit și i-a cerut ca anul următor să o întâlnească acolo unde a găsit-o prima oară. Când a mers a găsit-o moartă pe malul râului, cu mâinile pe piept cum se cuvine, și a hotărât să o îngroape. Cum nu avea nici o unealtă cuvenită pentru asta a luat un lemn și se chinuia cu el să zgârie pământul după ce s-a chinuit cât s-a chinuit și nu avea nici un spor, a văzut cum se apropie un leu mare, care i-a lins picioarele sfintei. Atunci Zosima l-a binecuvântat pe leu cu semnul sfintei cruci și i-a cerut ajutorul să sape groapa, iar acesta degrabă i s-a supus. Părintele Zosima s-a întors la mănăstire și a povestit tot ce a trăit și a aflat despre sfânta. Apoi a trăit până a împlinit 100 de ani și a trecut la Domnul.
Troparul Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca
Întru tine maică cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, cuvioasă Marie, duhul tău.
Condacul Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca
Glasul al 3-lea
Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.
Ceea ce erai mai înainte plină de tot felul de desfrânări astăzi te-ai arătat mireasă a lui Hristos, prin pocăință urmând vieții îngerești și cu arma Crucii pierzi pe demoni. Pentru aceasta te-ai arătat mireasă Împărăției Cerului, Preacuvioasă Maică Marie, Preacinstită.
La 1 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți
- Sfântul Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului;
- Sfinții Mucenici Gherontie și Vasilid;
- Sfântului Ahaz.